Acasă Stiri Cercetători din domeniul 3D au printat microbaterii on-chip cu un potențial incredibil

Cercetători din domeniul 3D au printat microbaterii on-chip cu un potențial incredibil

2

Explozia tehnologică a ultimilor ani a reușit să realizeze dispozitive și aplicații la care nici măcar nu visam la sfârșitul secolului trecut. Tendința generală de micșorare a dimensiunilor electronicelor a ajuns la un nivel de neimaginat, gândindu-ne la evoluția acestora pe parcursul anilor.

Cei care au trecut de prima tinerețe își pot aminti primele computere care aveau dimensiunile unui frigider sau primele telefoane mobile cu dimensiunile și greutatea cărămizilor. Micșorarea de la an la an a microcipurilor a dus la reducerea componentelor dispozitivelor electronice, ajungând până la cele mai mici reprezentante din această categorie, micuțele gadget-uri wearable.

Unul din domeniile în care cercetătorii au încercat să țină pasul cu acest fenomen de micșorare a dimensiunilor dispozitivelor electronice a fost cel al producerii de baterii. Cu toate eforturile producătorilor, dimensiunile bateriilor n-au avut o rată de scădere similară cu celelalte electronice, fapt care a produs multiple situații neplăcute pentru inginerii și producătorii de electronice.

Se pare că aceste frustrări ale creatorilor de baterii vor fi uitate, o echipă de cercetători de la Universitatea din Illinois de la Urba-Champaign descoperind o modalitate de imprimare 3D a unor microbaterii de tip litiu-ion, acestea putând fi montate direct pe cele mai mici microcipuri.

Toți membrii echipei trebuie menționați datorită importanței descoperirii dumnealor, Hailong Ning, Runyu Zhang, James H. Pikul, Sheng Xu, Xuejiao Li, John A. Rogers, Junjie Wang, Paul V. Braun și William P. King au contribuit decisiv la descoperirea acestei baterii a viitorului.

Deși domeniile unde pot fi utilizate sunt numeroase, pentru început aceste baterii vor fi extrem de utile pentru aplicații ce includ mici senzori wireless, dispozitive medicale portabile și implantabile și microsisteme electromecanice autonome (MEMS).

Arhitectura acestei microbaterii combinată cu un material cu energie înaltă cum ar fi staniul pot oferi caracteristici importante precum capacitatea mare de stocare și o durată superioară de viață a acesteia, a explicat profesorul William King.

Demonstrația făcută de inventatori a constat în conectarea unei astfel de microbaterii la un LED. Deși microbateria a avut un volum de numai 0,04 milimetri cubi și o capacitate de 0,83 μAh, aceasta a fost capabilă să aprindă cu ușurință LED-ul de 200 de ori.

2

In concluzie putem afirma că micro-electronica va continua să ne uimească cu dispozitive tot mai mici, grație acestei microbaterii ce va avea cu siguranță multiple alte utilizări.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.