Acasă Telefoane Hainele viitorului vor conține micro dispozitive wearable

Hainele viitorului vor conține micro dispozitive wearable

0

Privită inițial cu neîncredere, piața dispozitivelor wearable era considerată un simplu moft al unor persoane snoabe ce se vor plictisi repede de gadget-urile lor scumpe, această modă fiind ulterior uitată.

Realitatea a arătat însă cu totul altceva, după succesul repurtat de lansarea Apple Watch, în special seria de ceasuri de lux Edition, părerea generală a consumatorilor despre dispozitivele wearable s-a schimbat radical.

1

La prima vedere se considera că dispozitivele wearable se vor limita numai la ceasuri, brățări, ochelari și aparatură audio dar iată că Google lucrează de ceva timp la proiectul său Jacquard, intenționând să lanseze haine cu adevărat inteligente.

In paralel, cercetători ai Universității Drexel în colaborare cu Academia Navală a Statelor Unite au inventat o țesătură textilă în care au inserat fire de carbon activat, capabilă să acumuleze energie din mișcările și căldura corpului și să o stocheze pentru a fi folosită la încărcarea dispozitivelor mobile sau wearable.

In aceste condiții, viitorul dispozitivelor wearable se dovedește a fi extrem de consistent, tot ceea ce presupune piața de desfacere a tot ce înseamnă hardware, aplicații sau servicii ale acestor dispozitive wearable va ajunge în 2020 la valoarea de 40 de miliarde de dolari.

Va fi vorba despre miliarde de micro-circuite sau alte dispozitive minuscule ce vor fi încorporate în tricouri, pantaloni, jachete sau alte articole de îmbrăcăminte, precum și în pantofi, curele sau pălării.

2

Progresele făcute de actuala tehnologie în ultimii ani, cum ar fi circuitele cu un consum redus de energie, circuitele flexibile, microsenzorii, materiale precum carbon activat, graphene, nanotuburile de carbon sau microbateriile imprimate 3D nu fac altceva decât să permită dezvoltarea rapidă a diverselor dispozitive wearable.

Zona cu cel mai ridicat grad de aplicabilitate al acestor dispozitive wearable se pare a fi cea a asistenței medicale, datele biometrice transmise non-stop de senzorii inserați în articolele ce le purtăm zilnic fiind esențiali în stabilirea livrării de servicii farmaceutice sau de asistență medicală.

3

Utilizările dispozitivelor wearable par a fi nelimitate și depind în primul rând de spiritul nostru antreprenorial, gândirea inovatoare și accesul la finanțare al fiecăruia dar principalele aplicații ale acestora putem spune că includ domeniul sportiv, organizarea evenimentelor, piața asigurărilor și vânzările cu amănuntul.

Problemele ce apar la orizont vor fi stocarea volumului uriaș de date furnizate de miliardele de dispozitive wearable ce vor fi purtate în viitor și mai ales păstrarea securității și confidențialității acestora, două provocări majore pentru specialiștii din aceste domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.