Anumite condiții atmosferice pot crea mici nori din antimaterie

0
553

De șase ani, australianul Joseph Dwyer, savant de renume în domeniul atmosferei încearcă să-și dea seama ce s-a întâmplat în anul 2009 când un avion de cercetare în care se afla a zburat printr-o furtună, întâlnind un nor de antimaterie.

Unii oamenii de știință se întreabă de unde vine antimateria, alții sunt convinși că ea se află în jurul nostru dar nu putem interacționa cu ea, cert este că acest domeniu de cercetare se află încă la început iar Dwyer este unul din pionierii săi.

Avionul savantului australian a fost dotat cu echipament capabil să detecteze razele gamma din atmosferă, precum și fotonii supraîncărcați energetic ce proveneau din coliziunea razelor cosmice cu particulele atmosferei sau din furtunile cu activitate electrică intensă (fulgere dese). Evenimentul din 21 august 2009 a rămas intact în memoria lui Dwyer, care și-l amintește ca și când s-ar fi întâmplat ieri.

El povestește că tocmai studia razele gama din atmosferă cu ajutorul unui Gulfstream V, un avion cu reacție de mici dimensiuni ce era folosit de obicei la transportul managerilor și oamenilor de afaceri și căruia îi montase în prealabil un detector de particule la Institutul de Tehnologie din Florida, în Melbourne.

În acea zi de august piloții au întors avionul către ceea ce arăta pe radarul lor că ar fi coasta Georgiei. In locul acesteia era o linie de furtuni puternice iar avionul a zburat direct prin ea, își amintește Dwyer.

In timpul trecerii prin furtună, avionul s-a rotit violent înapoi și a plonjat brusc în jos, savantul australian fiind convins că va muri. Din fericire avionul s-a redresat în cădere iar Dwyer a supraviețuit, detectorul său de particule detectând trei șocuri de raze gamma de 511 kiloelectronvolți.

Se cunoaște faptul că razele gama pot fi rezultatul ciocnirii dintre un electron și antiparticula sa (pozitronul), particulele de materie și antiparticulele de antimaterie au aceeași masă dar sarcini opuse, drept pentru care se anihilează reciproc violent, în rarele cazuri când se întâlnesc.

Cele trei înregistrări majore de raze gamma ale detectorului de particule l-au adus pe Dwyer la concluzia că avionul său a fost înconjurat în timpul furtunii de un mic nor de pozitroni.

Nereușind să dea o explicație pertinentă situației, Dwyer plănuiește să trimită baloane sau chiar un alt avion în viitoare furtuni puternice, pentru a colecta noi informații despre ceea ce el consideră a fi misterioasa antimaterie.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.