Cabinele avioanelor ar putea deveni de 1000 de ori mai silențioase datorită aplicării unei membrane fonoizolante

0
539

In prezent, cabinele avioanelor sunt izolate cu un material ușor și puternic, cu o structură de tip fagure de miere. Chiar dacă acest material este benefic pentru o greutate cât mai mică a avionului (ceea ce implică o consistentă economie de combustibil), în schimb capacitatea sa de izolare fonică nu se ridică la pretențiile majorității pasagerilor.

Eliminând eventualele momente în care cabina avionului suportă plânsetele copiilor sau anunțurile sonore despre detaliile și procedurile de siguranță din timpul zborului, aceasta se dovedește a fi un loc destul de zgomotos datorită vibrațiilor și sunetelor scoase de motoarele avioanelor.

Acest lucru va fi depășit cât de curând de noul procedeu de izolare fonică propus de echipa formată din specialiști de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord împreună cu cercetători ai MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Prin aplicarea unei membrane din cauciuc, având grosimea de 0,25 milimetri, pe structura de fagure, undele sonore vor fi recepționate cu o intensitate mai mică de până la 1000 de ori în interiorul cabinei decât este posibil în acest moment.

Acest excelent avantaj ce poate fi implementat pentru confortul pasagerilor nu va fi prea repede adoptat de către marile companii aeriene din cauza adăugării unui procent de 6% la greutatea avionului, lucru ce ar crește ulterior consumul de combustibil.

Cu toate acestea, specialistul în acustică Yun Jing de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord ce a contribuit la dezvoltarea proiectului, propune o soluție de compromis prin micșorarea grosimii membranei de cauciuc, astfel încât procentul de creștere al greutății să scadă la 2-3%, reducerea zgomotului fiind mai mică decât cea estimată la 2,5 mm grosime a membranei dar oricum ar fi destul de semnificativă.

In plus de asta, această soluție de compromis ar satisface și o parte a pasagerilor care găsesc reconfortant zgomotul motoarelor avionului, mai ales când acesta acoperă uneori sonoritatea plânsetelor eventualilor copii aflați la bord.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.