Acasă Stiri Ce se întâmplă cu o baterie Li-Ion la temperaturi ridicate ?

Ce se întâmplă cu o baterie Li-Ion la temperaturi ridicate ?

0

Reprezentând opțiunea preferată de către toți producătorii de dispozitive mobile din lume pentru alimentarea cu energie a acestora, bateriile Li-Ion (litiu-ion) sunt întâlnite de la micuțele gadget-uri și jucării, până la camere foto, smartphone-uri, tablete și laptop-uri, toate acestea având nevoie de o sursă energetică puternică și compactă în același timp. In cei peste 40 de ani de când a fost descoperită, bateria Li-Ion este într-un continuu proces de îmbunătățire al performanțelor, diversele combinații de substanțe chimice și metale fiind experimentate de specialiști pentru extinderea duratei de funcționare a acesteia.

La ora actuală, o baterie Li-Ion are o durată de viață de până în 3 ani (respectând exact instrucțiunile fabricantului) și poate asigura unui dispozitiv electronic un maxim de 500 de cicluri complete (încărcare – descărcare), autonomia acesteia scăzând constant până la sub 50% din valoarea inițială, acest lucru putând fi parțial evitat dacă bateria nu se încarcă mereu la maximul capacității iar startul încărcării se face când bateria Li-Ion mai are ceva energie și nu e descărcată complet.

Inainte de a o utiliza pentru aplicații mai mari decât cele din prezent, cercetătorii trebuie să studieze mai întâi cauzele eșecurilor sau disfuncționalităților ce pot apare la utilizarea bateriilor Li-Ion. In acest sens, cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra au folosit o dublă imagistică, termală și 3D pentru a observa exact ceea ce se întâmplă cu celulele componente, în interiorul și în afara unei baterii Li-Ion supusă la o supraîncălzire de până la peste 250 de grade Celsius.

Din cele două baterii Li-Ion supuse supraîncălzirii, martorii experimentului au asistat la explozia părții superioare a uneia din baterii, anterior acestui fenomen nucleul bateriei colapsând. Potrivit articolului publicat în Nature de autorii experimentului, supraîncălzirea bateriei a dus la destabilizarea elementului principal al bateriei, litiul, a cărui natură extrem de volatilă și corozivă este deja cunoscută, ceea ce a dus la explozia bateriei.

Totuși, trebuie menționat faptul că bateria care a explodat nu a avut suport intern, la bateriile ce dispun de suport intern efectele supraîncălzirii au fost mai puțin violente, rezumându-se la topirea cuprului din interior. Liderul experimentului, Dr. Paul Shearing a declarat că rezultatele acestui gen de cercetări sunt deosebit de valoroase, dovada colapsului celulelor de litiu la supraîncălzire ajutând la elementele de siguranță ce vor trebui luate în considerație pe viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.