Aplicațiile din Google Drive sunt recunoscute pentru simplitatea și lejeritatea cu care pot fi utilizate. Chiar dacă nu putem compara această suită cu mult mai profesionista Microsoft Office, există destule funcționalități interesante în structura acestor Docs, Slides sau Sheets care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea. In continuare vom sublinia cele mai noi și importante aspecte ale acestor funcționalități ce te pot ajuta să economisești timp și să depășești stres-ul caracteristic creării unui document, astfel încât rezultatul final să-ți poată impresiona colegii, profesorii și mai ales, șefii.
In această lume lipsită de hârtie textul trebuie să fie interactiv, cititorii așteptându-se să descopere link-uri inserate în text care să-i conecteze la alte articole al căror subiect se referă la textul respectiv. De cele mai multe ori cititorii doresc link-uri către sursele din care te-ai inspirat în crearea textului, citarea corectă a surselor într-un articol sau într-o lucrare academică oferă traseul de cercetare urmat, creditând textul tău cu referințele autorilor din care te-ai inspirat. Această sarcină greoaie poate fi simplificată cu ajutorul câtorva instrumente din Google Docs.
Research Tool este primul dintre aceste instrumente, el poate adăuga un sistem de citare rapidă cu numai două click-uri date pe Tools apoi pe Research sau cu ajutorul keyboard-ului, tastând Ctrl-Alt-Shift-I de pe PC sau Ctrl-⌘-Shift-l de pe un Mac. In momentul în care e deschis, acest instrument va începe automat să-ți sugereze teme de cercetare bazate pe ceea ce scrii, oferindu-ți șapte opțiuni de căutare (Everything, Images, Scholar, Quotes, Dictionary, Personal și Tables).
Un alt instrument interesant este Power Linking, mult mai rapid decât Research Tool, acesta îți adaugă o mulțime de link-uri referitoare la subiectul abordat în text. Pentru asta nu trebuie decât să evidențiați textul țintă apoi să apăsați Ctrl-K pentru PC sau ⌘-K pentru Mac. Dacă una din sugestiile oferite vă place doar dăm click pe ea, apoi selectăm inserare și gata. O altă facilitate ar mai fi crearea rapidă a diagramelor în Google Sheets prin selectarea pictogramei de diagramă de pe bara de meniu sau alegând opțiunea inserare urmată de diagramă, după care vei fi îndrumat către caseta de editor grafic unde vei primi din nou o mulțime de sugestii în funcție de tipul datelor ce se doresc inserate.
Tot în Google Sheets putem crea o hartă în afara datelor bazate pe locație. De exemplu dacă avem datele populației sau alte tipuri de rezultate din diferite țări, putem crea o diagramă ce va include în celule graficului locațiile specifice fiecărei țări, în ordinea care o dorim. Pentru asta nu trebuie decât să dăm click pe fila Charts apoi alegem Map, urmată de opțiunea GeoMap unde putem schimba culorile ce apar pe harta noastră. Alt instrument util ar fi și Google Slides care chiar dacă nu dispune de oferta template-urilor PowerPoint sau de eleganța vizuală a Keynote, poate ușura realizarea unui proiect de lucru în grup. Aici putem încărca fișiere PowerPoint foarte simplu prin modul drag-and-drop și le putem converti în prezentări.
De asemenea putem încorpora orice prezentare în Google Sites accesând în ordine opțiunile Insert, Drive, și Presentasion cu posibilitatea publicării acesteia direct pe site-ul propriu sau cel al companiei. Ultimul instrument de care amintim este Google Hangouts, foarte util pentru colaborarea face-to-face la proiectele ce necesită lucrul unei întregi echipe. Membrii echipei pot participa la un chat video în care oricare din ei poate edita fișiere în același timp. Funcționarea Google Hangouts este posibilă atât pe desktop cât și pe dispozitivele mobile ce au aplicația Hangouts preinstalată.