Cam în toate colţurile lumii există amatori de graffiti. Ei de obicei sunt marginali ai societăţii care practică obiceiul de a picta cu spray pentru a genera conflicte. Când un imobil este pictat cu graffiti fără consimţământul proprietarului, se consideră a fi vandalism. Pictatul cu graffiti reprezintă una dintre cele mai vizibile şi mai des întâlnite forme de delict.
Cum şi în Australia cei care pictează cu graffiti reprezintă o problemă serioasă, cetăţenii plătitori de taxe din acest stat au cheltuit nu mai puţin de 34 milioane de dolari, cu 4 milioane mai mult decât au cheltuit anul trecut, pentru ca trenurile de navetişti din Sydney să rămână curate. Drept urmare, Departamentul Australian de Transporturi a prezentat o nouă tehnologie, un „nas electronic” care alertează autorităţile australiene în timp real atunci când simte miros de graffiti.
Având denumirea simpatică de Mousetrap, device-ul se activează automat când detectează marker cu vopsea şi doze de spray prin aerosol. „Nasul electronic” pune în aplicare un sistem de înregistrare video a infracţiunii săvârşite iar abia apoi alertează autorităţile, care sunt pregătite şi entuziasmate să prindă infractorul la următoarea staţie sau chiar în timpul săvârşirii delictului.
Se pare că noul sistem de prindere a amatorilor de graffiti din Sydney a trecut testele de viabilitate şi a ajutat deja la capturarea a 30 de vandali, după cum anunţă postul canadian de televiziune CBC News.
Compania de căi-ferate patronată de guvernul australian, numită Sydney Trains, nu a anunţat câte device-uri de „nasuri electronice” vor fi puse în funcţiune, dar au precizat că acestea vor fi schimbate regulat între anumite intervale de timp.