O nouă tehnologie ferește dronele de accidente

0
673

Dronele de dimensiuni mici pot fi cu ușurință doborâte de vânturi puternice sau pierderea accesului GPS atunci când trec prin zone mai izolate. O echipă de cercetători de la Universitatea din Zurich a conceput un sistem autonom care le poziționează drep și găsește un loc bun de aterizare pentru a evita prăbușirea în scenarii precum cele două prezentate mai sus. Această tehnologie necesită ca dronele să fie echipate cu o cameră video, un IMU (inertial measurement unit), un senzor de distanță și un mic chipset smartphone pentru procesarea datelor. Pentru ca sistemul să își îndeplinească misiunea, drona folosește camera pentru a identifica constat zone favorabile unei posibile aterizări în timp ce zboară la un nivel stabil folosind un GPS funcțional.

În cazul în care drona are probleme de stabilitate sau se află în cădere liberă, sistemul recunoaște acest lucru și folosește camera pentru a îndrepta aparatul spre posibilele locuri de aterizare detectate înainte. Drona va folosi aceste locații pentru a se stabiliza și va zbura până acolo la înălțimea la care era înainte de incident, pentru acest lucru ea va folosi senzorul de distanță. Întregul proces durează doar câteva secunde pentru ca aparatul să-și poată corecta orientarea chiar și în cele mai înguste și dificile spații. Odată stabilizată, drona va putea rezista forțelor exterioare precum vântul și va continua planarea până când va primi alte instrucțiuni.

Mai înainte am menționat cum drona monitorizează constant împrejurimile cu ajutorul unei camere pentru a detecta zone favorabile aterizări. Ei bine, asta nu e tot. Pe lângă toatea astea, ea crează într-un mod continuu hărți 3D ale zonelor deasupra cărora planează. Cu ajutorul senzorului poate detecta suprafețe ridicate sau joase pentru a găsi zone sigure de aterizare. În eventualitatea în care drona întâmpină dificultăți de orice fel, aceasta accesează hărțile create anterior pentru a realiza o aterizare de urgență autonomă. Poți vedea acest sistem în acțiune în clipul de mai jos.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.