Sonda spaţială Messenger se va prăbuşi

0
553

După ce a colectat date despre planeta Mercur timp de mai bine de un deceniu, sonda spaţială Messenger lansată de NASA în anul 2004 îşi va găsi sfârşitul pe 30 aprilie când se va prăbuşi pe suprafaţa celei mai apropiate planete de Soare.

Oficialii de la NASA ne asigură că acesta va fi un eveniment iminent deoarece sonda şi-a epuizat combustibilul.

După ce a ajuns pe orbita lui Mercur, la aproximativ 46 milioane de kilometri distanţă de Soare şi 155 milioane de kilometri de Pământ, sonda Messenger s-a apropiat până la 200 de kilometri distanţă de suprafaţa planetei, colectând date cu ajutorul instrumentelor cu care este echipată.

De asemenea sonda spaţiala Messenger este dotată cu un scut de protecţie pentru a face faţă temperaturilor extreme de pe planeta Mercur: cel puţin 400 de grade Celsius la ecuator şi sub 0 grade la poli.

Nu este pentru prima dată când omenirea a adunat date despre planeta Mercur, acest lucru s-a mai întâmplat în anul 1975 cu ajutorul sondei spaţiale Mariner 10 care a cartografiat doar 40 – 45 % din suprafața planetei.

Planeta Mercur a fost descoperită de către oameni încă din Antichitate iar activitatea sondei Messenger ne-a relevat faptul că acest corp ceresc are o rază de doar 2440 de kilometri, conform concluziilor trase de către Paul K. Byrne și Christian Klimczak (Carnegie Institution for Science – Washington). Mercur este una din cele patru planete telurice, însemnând că este un corp pietros, ca și Pământul. Este cea mai mică dintre cele patru, cu un diametru de 4.879 km la ecuator.

Până în prezent se mai cunosc despre planeta Mercur următoarele:

– este împânzită de cratere, la fel ca şi Luna;
– nu are sateliţi naturali;
– deţine un nucleu de fier care generează un câmp magnetic de 100 de ori mai mic decât al Pământului;
– înclinarea ecuatorială = 36 „;
– masa = 3,28 × 1023 kg (5,5 % din masa Pământului);
– densitate medie = 5.400 kg/m3;
– perioada de rotație = 58 zile 14 h;
– distanța medie a orbitei = 57.909.400 km (0,3871 ua);
– perioada orbitală = 88 zile;
– excentricitatea orbitei = 0,206;
– inclinarea orbitei = 7 °;
– numar de sateliți = 0.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.