Cercetătorii europeni speră să revoluționeze modul de interacțiune al oamenilor cu calculatoarele, dezvoltând o tehnologie care să le permită să schimbe forma unui display cu propriile mâini. Proiectul este denumit Generic, Highly-Organic Shape-Changing Interfaces, mai pe scurt GHOST.
„Nu este vorba doar despre schimbarea formei display-ului, ci și a formei obiectului virtual pe care dorești să-l manipulezi, posibil în aer”, a explicat coordonatorul proiectului GHOST, Kasper Hornbaek, de la Universitatea din Copenhaga.
„Spre exemplu, aplicând tehnologia levitației prin ultrasunete (levitație acustică), putem proiecta conținutul unui display plat. În cazul display-urilor deformabile putem să interacționăm direct, folosindu-ne degetele.”
Echipa a construit mai multe prototipuri de display-uri cu capacitatea de a-și schimba forma. „Emerge” vă permite să extrageți și să manipulați date dintr-un grafic bară, folosindu-vă mâinile, în timp ce „Morphees” este un dispozitiv flexibil, care își poate schimba forma în funcție de necesitățile dumneavoastră. Spre exemplu, se întinde și vă protejează degetele atunci când tastați un cod pin.
„Display-urile care-și pot schimba forma în funcție de necesități, vor fi definitivate cel mai probabil în cinci ani”, a precizat Hornbaek. „Acest lucru va avea tot felul de implicații în viitor, de la interacțiunea de zi cu zi cu telefoanele mobile, până la apariția unor noi metode de învățare prin intermediul calculatorului sau în munca de proiectare.”
Un alt proiect, dezvoltat inițial de Universitatea din Bristol, a fost preluat de UltraHaptics și presupune ca prin utilizarea ultrasunetelor să poată fi create senzații în aer. În scopul derulării proiectului, compania angajează în prezent 12 persoane, după ce a atras deja investitori în Marea Britanie.