Un alt ghețar uriaș din Antarctica se va topi până la sfârșitul deceniului

0
763

Potrivit estimărilor unui recent raport NASA, giganticul ghețar Larsen B din Antarctica va fi dispărut complet la finalul acestui deceniu. O echipă condusă de Ala Khazendar de la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) a descoperit fisuri mari în structura ghețarului. Aceste fisuri nu fac altceva decât să amplifice viteza de dezintegrare a uriașului ghețar Larsen B sub efectul nemilos al încălzirii globale.

Chiar dacă pentru oamenii de știință fenomenul de topire rapidă a ghețarilor este extrem de interesant, tot ei ne avertizează despre pericolul reprezentat de dispariția acestor ghețari uriași, a căror vechime depășește zece mii de ani. Topirea rapidă a ghețarilor din Antarctica, după ce mare parte a zonelor înghețate din Groenlanda s-au topit deja, reprezintă un pericol real în ceea ce privește creșterea nivelului oceanelor planetei.

De cele mai multe ori studiile specialiștilor s-au dovedit eronate, spre exemplu în 2013 s-a susținut ideea că ghețarii din Antarctica ar fi imuni la fenomenul încălzirii globale, studiu infirmat de actuala situație ce ne sugerează că lucrurile stau mult mai rău decât au fost evaluate inițial.

Conform estimărilor NSIDC (National Snow and Ice Data Center), uriașul ghețar Larsen B există încă de la sfârșitul ultimei glaciațiuni majore de acum 12,000 de ani și a avut o grosime medie de 220 de metri până în 2002, când o bucată mare din partea de nord ( aproximativ 3250 de kilometri pătrați) a acestuia s-a rupt și s-a topit în numai 35 de zile.

La ora actuală grosimea ghețarului a scăzut aproximativ cu 20 de metri iar fisurile observate nu fac altceva decât să accelereze dezintegrarea uriașului ghețar. Ala Khazender nu se arată îngrijorat atât de topirea în sine a ghețarului, cât de viteza de topire ce depășește toate prognozele făcute anterior.

https://www.youtube.com/watch?v=hKXgwpeRnaM

Se pare că Antarctica va avea aceeași soartă cu Groenlanda, unde pe parcursul unui singur deceniu eschimoșii au trebuit să treacă de la milenara lor meserie de a vâna foci făcând copci în gheață, la cultivarea de cartofi pe malurile unde gheața s-a topit ireversibil.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.