VTOL X-Plane Phase 2: avionul viitorului va decola precum elicopterul

0
530

Dacă la momentul de faţă avioanele au nevoie de o pistă specială pentru decolare şi aterizare, se pare că în viitor totul va fi cu mult mai simplu, asta datorită unui model de avion ce promite să revoluţioneze întreaga industrie.

VTOL X-Plane Phase 2, este reprezentantul avionului viitorului, el fiind singurul din lume ce poate decola precum un elicopter. Cum adică? Cei de la Agenţia DARPA (Defender Advanced Research Projects Agency) au anunțat un sistem prin care avioanele vor putea să decoleze direct pe verticală, fără a mai avea nevoie de o pistă specială.

VTOLX-PlanePhase2ConceptImage 3Potrivit noilor imagini publicate de cei de la DARPA, noul avion are un aspect puţin ciudat, însă din punct de vedere tehnic este cu mult mai avantajos faţă de orice alt avion disponibil la momentul de faţă în industria aeronautică. VTOL X-Plane Phase 2 este numele de cod al acestuia, iar conform testelor, poate zbura cu o viteză de până la 731 km/h. Totodată, avionul va putea pluti pe loc, inclusiv să zboare cu spatele, ceea ce din punct de vedere a evoluţiei avioanelor nu a mai fost realizat niciodată.

VTOLX-PlanePhase2ConceptImage1

Sistemul pe baza căruia funcționează este destul de complex, avionul dispunând de o serie de elice montate pe aripi, ce îşi pot schimba direcţia, astfel atunci când se doreşte decolarea, elicele să se orienteze către sol pentru a oferi suficientă putere în a ridica aparatul de zbor de la sol, direct pe verticală.

”Este o abordare foarte inedită. Va fi o provocare mare pentru noi să o demonstrăm, dar are potenţialul de a da peste cap „acul tehnologic” şi de a da naştere uunor produse avitatice foarte interesante” a relatat Ashish Bagai, manager de program în cadrul DARPA.

Întregul concept de avion al viitorului a fost inițiat de Aurora Flight Sciences în parteneriat cu DARPA, pentru ai realiza un design potrivit tehnologiilor viitorului.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.