Fiecare om e liber să vadă viaţa aşa cum doreşte. Cei mai mulţi consideră că ea este un beneficiu enorm făcut nouă de către Natură, sau un dar primit de la vreo fiinţă divină. Există însă şi sceptici care consideră că viaţa e doar un drum ireversibil spre moarte. E o certitudine faptul că apocalipsa se va petrece cândva, pentru că nimic nu durează o veşnicie, nici măcar o stea hipergigantică ce alimentează cu energie un întreg sistem solar, darămite o fiinţă umană. Rămâne doar să aflăm când şi cum anume se va petrece sfârşitul rasei umane. Sau poate că apocalipsa a început deja să-şi facă mendrele?
Un grup de cercetători de la Oxford University’s Future of Humanity Institute şi de la Global Challenges Foundation a generat o serie de scenarii plauzibile pentru sfârşitul omenirii. Ei au găsit câteva posibile cauze pe care le voi prezenta mai jos şi vă invit sa dezbateţi asupra lor:
Impactul cu un asteroid:
Probabil că reprezintă cel mai popular scenariu pentru sfârşitul vieţii pe Pământ. În rândul comunităţii ştiinţifice se crede că Era Dinozaurilor a dispărut odată ce un asteroid de mari dimensiuni a lovit planeta noastră. E nevoie de un asteroid de doar câţiva kilometri diametru pentru ca rasa umană să fie exterminată, nu atât datorită impactului în sine cu planeta noastră cât a prafului aruncat în atmosferă care ar bloca energia solară care întreţine viaţa.
Război nuclear:
Foarte multe ţări deţin astăzi arme nucleare şi conflicte armate continuă să aibă loc. Un război nuclear ar genera în cel mai „fericit” caz pierderi uriaşe de vieţi omeneşti, de ordinul milioanelor.
Guverne distructive:
Un guvern incapabil să-şi organizeze o societate în care să predomine pacea, va fi mereu o posibilă ameninţare cel puţin pentru popoarele învecinate. Fanatismul religios sau ambiţii politice puerile pot constitui argumente în favoarea unei catastrofe globale.
Inteligenţa artificială:
Pentru a-şi asigura confortul, oamenii realizează tot mai des aparate şi roboţi care să le ia locul în multe situaţii. Ce s-ar întâmpla, însă, dacă maşinăriile noastre vor avea o gândire independentă prin care să-şi dorească să-şi elimine creatorii, precum în celebra serie de filme „Terminator”?
Erupţia unui vulcan:
Dacă un vulcan ar elibera în atmosferă de 1000 de ori mai multă cenuşă decât ar face-o un vulcan obişnuit, energia solară ar fi blocată şi astfel primele victime ar fi plantele, adică sursa de oxigen a planetei. Mai departe e simplu de imaginat.
Încălzirea globală:
Un aspect despre care se vorbeşte foarte mult în zilele noastre şi pe bună dreptate. Gheţarii din Antarctica se topesc tot mai mult şi mai repede. O încălzire de doar câteva grade generată de activităţi nesăbuite ale oamenilor, ar genera o serie de schimbări climatice extreme, fapt ce ar determina ca teritorii enorme de pe planetă să fie de nelocuit.
Acestea au fost doar câteva dintre cauzele gândite de cercetătorii de la Oxford University’s Future of Humanity Institute şi de la Global Challenges Foundation. Poate că nu au găsit răspunsul şi poate că cel mai plauzibil scenariu pentru apocalipsă vine de undeva din Cosmos: coliziune de stele sau de planete, intrarea Pământului într-o gaură neagră, întâlnirea cu un quasar sau cu o supernovă, etc. Sau poate că cel mai înfiorător şi adevărat scenariu privind sfârşitul omenirii e acela cum că apocalipsa e un proces lung care se desfăşoară odată cu trecerea fiecărei secunde din fiecare zi, iar ea are loc chiar şi în acest moment.