Cel mai mic calculator autonom

0
719

Spaţiul a devenit unul dintre inamicii cei mai de temut în zilele noastre. Încercăm pe cât posibil sa micşorăm locul în care muncim, să ne aranjăm lucrurile astfel încât posibilitatea de a ne desfăşura activităţile să fie mai mare sau pur şi simplu obiectele care ne uşurează viaţa să fie la dimensiuni reduse.

Mulţumită studenţilor şi Universităţii din Michigan în prezent există un calculator mai mic decât un bob de orez. Pare ireal dar este posibil. Deşi nu atinge performanţele unui PC obişnuit, a unei tablete, a unui Notebook sau al unui Chromebook, Michigan Micro Mote este catalogat ca fiind cel mai mic calculator autonom din întreaga lume. Aşa cum am visat la un Mini PC Multimedia echivalent ca dimensiuni cu un stick USB putem visa şi la un microPC. Dacă străbatem din mai multe unghiuri măsura dispozitivelor pe care le utilizăm zilnic putem ajunge la considerentul că singurul vinovat în cazul mărimii este bateria, aşa cum este şi cazul telefoanelor mobile.

Micro Mote

Micro Mote este punctul de finish a zece ani de muncă depusă. Un efort demn de aplauze ţinând cont că discutăm de un deceniu. Măsoară doar un milimetru cub şi realizează fotografii, înregistrează temperatura şi afişează presiunea din orice mediu. Sursa de alimentare a calculatorului, bateria, este inclusă în acest mini-calculator, singurul dezanvantaj fiind scăderea capacităţii. Este un calculator autonom, în concluzie nu este lipsit de procesor, memorie, celula solară pentru încărcare, senzori de temperatură şi presiune, comunicare Wi-Fi. Producătorii încearcă să îl integreze în domeniul medical şi industrial. Industria petrolieră este interesată de acest calculator autonom deoarece poate contribui la identificarea rezervelor de ţiţei înainte de finalizarea exploatării.

Michigan Micro Mote

Era de aşteptat că la asemenea dimensiuni utilizarea tastaturii şi mouse-ului era scoasă din calcul prin urmare o noua provocare se ivea.  Toate componentele Michigan Micro Mote sunt aşezate tridimensional, luând forma unor straturi, comunicarea dintre ele realizându-se prin intermediul unei interfeţe speciale denumită MBus. Informaţiile procesate sunt transmise către un calculator central cu ajutorul frecvenţelor radio convenţionale utilizate.

Neavând un scop bine definit sperăm că poate aduce beneficii în mult mai multe domenii. Calculatorul autonom Michigan Micro Mote este pregătit pentru intrarea în producţie dar facultatea şi personalul speră să atingă dimensiuni mult mai mici faţă de cele actuale.

În prezent mini-PC-ul deţine titlul de cel mai mic calculator din lume şi este greu de crezut că în acest an va ieşi la iveală un alt dispozitiv asemănător dar de dimensiuni mai mici. Totuşi, producătorii sunt nerăbdători şi optează pentru confecţionarea unor computere şi mai mici, smart dust.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.