Am crescut cu un concept, acela de a defrişa constant. Conform unor statistici anual, la nivel mondial, suferim pierderi naturale de 26 de miliarde de copaci dar în schimb plantăm un număr insignifiant de 15 miliarde. Deşi suntem conştienţi de schimbările produse de aceste defrişări, nu am luat atitudine şi nu am făcut nimic practic în această privinţă. Singura noastră speranţă atârna de bunătatea voluntarilor ce provin din diferite ONG-uri.
Lauren Fletcher este un antreprenor şi este întreprinzătorul firmei BioCarbon Engineering. A lucrat pentru NASA timp de 20 de ani şi este inginer de profesie. El şi-a propus să ajute la reîmpădurirea globală prin intermediul unor drone ce pot planta, conform spuselor sale, 1 miliard de copaci anual. Sediul companiei sale se află situat in Marea Britanie, în prezent deţinătorul firmei locuieşte în Oxford, Anglia.
Dacă metodele tradiţionale nu au dat roade până acum, se pare că vom aborda altfel problema. Dronele vor zbura deasupra locurilor defavorizate din punct de vedere natural, vor analiza nivelul de împăduriri şi vor transmite informaţii privind potenţialul de plantare a copacilor. Dispozitivele aeriene vor zbura la o distanţă de 2-3 metri de sol şi vor trage cu păstăi de seminţe la o viteză mare pentru a face posibilă pătrunderea acestor în sol. Înainte de toate trebuie menţionat că seminţele vor fi încolţite şi vor fi acoperite cu un hidrogel plin cu substanțe nutritive, care va spori şansa de reuşită.
Momentan nu se suţine ideea că această metodă este mai productivă ci mai ieftină. Lauren Fletcher estimează plantarea a 10 seminţe pe minut prin intermediul dronelor. Doi operatori vor ajuta la această operaţiune prin controlarerea mai multor drone ceea ce ar putea conduce la plantarea a 36.000 de copaci pe zi. În raport cu metodele tradiţionale, aceasta ar fi mult mai ieftină, ajungând să coste cam 15% din cheltuielile actuale impuse de cele primare. Deţinătorul companiei BioCarbon Engineering, Lauren Fletcher plănuieşte să colaboreze cu diferite firme, cu ONG-uri şi cu guverne din întreaga lume.
Compania BioCarbon a obţinut anut trecut un premiu oferit de Fondaţia Skoll, recent prezentând prototipul în cadrul concursului Drones for Good din Emiratele Arabe Unite. Până la sfârşitul verii firma speră să aibă un produs final.
Pot exista probleme în zonele îndepărtate din sălbăticie când vorbim despre creşterea seminţelor plantate. Cu siguranţă dispozitevele vor putea pătrunde cu uşurinţă în locuri fertile dar greu accesibile oamenilor. Totuşi, plantând cât mai mulţi copaci prin intermediul dronelor, rezultatul ar trebui să fie pozitiv şi eficient, luând in considerare situaţia actuală .