Roboţii au acaparat atenţia multor pasionaţi de tehnologie, având capabilităţi cu mult peste cele omeneşti, ceea ce înseamnă că pe viitor ar putea deveni o parte din viaţa noastră, putând să îi folosim pentru executarea anumitor sarcini sau pur şi simplu pentru apărare.
La momentul de faţă, ingineria robotică se află într-un stadiu destul de avansat, însă din păcate doar câteva modele au avut parte de un înveliş extern, care să acopere componentele de funcţionare. Acum spre exemplu se lucrează la un modul, care conform specialiştilor va fi integrat sub formă de piele robotică. Întregul ansamblu poartă denumirea de condensatori emiţători de lumină hiper-elastici (HLEC), dezvoltați de cercetătorii din cadrul Universităţii Cornell. Mai exact, noul material folosit drept piele pentru roboţi, reprezintă un ansamblu de electrozi din hidrogel îmbrăcaţi într-o ţiplă insulatoare dielectrică.
Electrozii speciali creaţi pentru pielea robotică sunt capabili să se întindă, luminând şi funcţionând chiar dacă sunt presaţi, având o rezistenţă cu mult mai sporită faţă de pielea umană. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest material va ajunge în viitorul nu foarte îndepărtat pe roboţi, sub formă de piele.
Totodată, ansamblul este extrem de bine conceput, având posibilitatea de a prelua gesturile roboţilor, pentru ai ajuta sa iși exprime sentimentele, schimbându-şi totodată şi culoarea pielii în funcţie de ceea ce simt. Noul material ar putea fi folosit şi la construirea unor accesorii care să le permită oamenilor să primească notificări sau să îşi verifice e-mailul.
Pentru a vă face o idee cu privire la cât de important este acest proiect, trebuie să ştiţi că toate cercetările realizate de dezvoltatorii din cadrul Universităţii Cornell, sunt finanţate de armata americană, materialul putând fi folosit şi pe post de camuflaj.