Telefoanele de ultimă generaţie, în pofida faptului că dispun de performanţe extrem de ridicate, sunt „trase în jos” de optimizarea sistemului de operare Android.
Google vrea să rezolve această problemă, având deja pe pragul de dezvoltare o nouă variantă a sistemului de operare, ce aduce îmbunătăţiri majore faţă de varianta actuală. Android N, sau mai bine spus Android 7.0, reprezintă munca dezvoltatorilor de la Google către un sistem de operare mai optimizat, care să ajute atât la performanţa device-urilor cât şi la cea a aplicaţiilor.
Precum s-a întâmplat şi la versiunile anterioare de Android, litera N din noul update semnifică numele unui desert. Chiar dacă ultima versiune de Android(Marshmallow) lănsată de Google nu a ajuns pe un număr foarte mare de dispozitive, compania a decis că e timpul pentru o schimbare, punând astfel bazele viitorului Android N.
Deocamdată upgrade-ul sistemului de operare poate fi accesat în varianta Developer Preview, urmând ca în cadrul conferinţei Google I/O 2016 să fie lansat în versiune Beta. Deocamdată noul OS a fost lansat pentru Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus 9, Nexus Player, Pixel C şi General Mobile 4G Android One, urmând ca pe viitor să fie integrat in majoritatea telefoanelor inteligente.
Încă din Preview noul Android N vine la pachet cu o serie largă de îmbunătăţiri. Mai exact, sistemul aduce schimbări majore la interfaţă şi notificări. Totodată, acesta se laudă cu îmbunătăţiri pe partea de multitasking, având funcţia split-screen ce îi permite să împartă ecranul în două, oferind astfel un management mult mai comod, de pe urma căreia utilizatorul să poată accesa diverse aplicaţii în paralel. Pe lângă toate acestea, Android N beneficiază de o scădere semnificativă a consumului de baterie, conservând aplicaţiile ce nu îşi au rostul în sistem, oferind astfel o autonomie mai mare. Ultimul element, dar şi cel mai important, este reprezentat de includerea limbajului de programare Java 8.
Deocamdată acestea sunt îmbunătăţirile aduse în varianta pentru developeri, urmând să aflăm mai multe la conferinţa I/O 2016.