O nouă celulă solară complet transparentă ar putea transforma orice fereastră într-o sursă de energie

0
776

In condițiile creșterii poluării globale și a efectului de seră la care este expusă planeta noastră în ultimii ani, oamenii de știință din întreaga lume caută noi surse de energie verde care să nu afecteze mediul înconjurător. Incă din august 2014, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan au inventat un concentrator solar transparent TLSC (transparent luminescent solar concentrator) ce poate transforma orice fereastră sau alt material transparent (inclusiv ecranul oricărui dispozitiv electronic) într-o celulă solară fotovoltaică.

Total diferită față de clasicele celule solare fotovoltaice, această descoperire poate avea multiple utilizări atât la nivelul micro al încărcării bateriilor dispozitivelor electronice cu ecran cît și la nivel macro în cazul clădirilor foarte înalte cu multe ferestre. Richard Lunt, protagonistul acestei descoperiri este asistent la Universitatea din Michigan și co-fondator al Ubiquitos Energy, o companie start-up ce se va ocupa de dezvoltarea acestui proiect ce poate schimba radical în viitor modul de producere a electricității la nivel mondial.

Descoperirea în sine nu presupune crearea unor mici componente ci pur și simplu echipa condusă de Richard Lunt a modificat modul în care celulele selectează din spectrul solar particulele invizibile din lumină pentru acumularea energiei electrice, permițând luminii obișnuite să treacă prin TLSC. Eficiența noului prototip TLSC are în prezent un randament de numai 1% dar cercetătorii sunt convinși că odată cu startul unei producții la scară mare, acesta va putea fi adus la 10%, ulterior existând posibilitatea unei creșteri și mai mari.

Cercetătorii echipei lui Lunt sunt încrezători că se vor deschide o mulțime de oportunități ale utilizării TLSC pentru implementarea energiei solare într-un mod non-intruziv, diferit de modul în care clasicele panouri cu celule fotovoltaice afectează estetica și habitatul natural al mediilor unde sunt amplasate. Ar fi de-a dreptul miraculos ca orice material transparent existent la această oră (sticlă, folie, plexiglas, policarbonat, cristal etc.) să poată deveni o sursă de energie verde, disponibilă pentru orice locuitor al planetei.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.