Iată o întrebare de două miliarde de dolari. Atât a plătit cash Mark Zuckerberg pentru achiziționarea proiectului Oculus, o companie de realitate virtuală înființată de americanii Brandan Iribe și Palmer Luckey, în speranța realizării unei modificări radicale a felului în care oamenii socializează, se joacă, fac cumpărături, ascultă muzică, călătoresc sau chiar fac dragoste. Viitorul va demonstra dacă realitatea virtuală se va dovedi următoarea ”lovitură” pe planul tehnologiei digitale sau un pariu pierdut de fondatorul Facebook.
Oricum se constată o efervescență asemănătoare cu perioada anterioară lansării iPhone, în care sunt implicate personalități marcante și companii de top din domeniul IT. Numit de Zuckerberg în funcția de CTO la acest proiect Oculus, John Carmack (principalul programator al celebrelor jocuri Quake, Doom sau Wolfenstein) a explicat la ultima Game Developers Conference cum oamenii trebuie să învețe să facă primii pași în domeniul VR (virtual reality) exact ca un copil care abia s-a ridicat în două piciorușe din mersul de-a bușilea.
Auditoriul lui John Carmack a fost fascinat de entuziasmul cu care acesta a vorbit despre viitorul dispozitivelor VR, expunere total diferită față de clasicul mod prin care un marketer încearcă să-ți vândă un produs. El s-a arătat convins de faptul că ”eu chiar cred într-o lume în care miliarde de oameni folosesc ochelari VR”, menționând că spre sfârșitul acestui an Oculus va lansa pe piață un nou produs, odată cu apariția noii generații de dispozitive mobile ale Samsung.
Dar Oculus va avea parte de o concurență consistentă, Gabe Newell liderul Valve Corporation (creatorul seriei Half-Life și al platformei de distribuție Steam) are atât un proiect asemănător celor de la Oculus, denumit Lighthouse cât și altul în colaborare cu HTC numit Vive, a cărui lansare va avea loc tot la sfârșitul acestui an. De asemenea, cei de la Sony vor lansa peste cîteva luni proiectul Morphaeus, un sistem propriu de ochelari VR pentru PlayStation 4.
In secret, din surse specifice presei americane, se speculează că o parte a inginerilor Google lucrează la un proiect major în care se dezvoltă o soluție prin care sistemul de operare Android va poate rula aplicații VR. Așadar, deși Facebook are cel mai vizibil impact al realității virtuale în tehnologia actuală (plănuind chiar implementarea acesteia în newsfeed), surprizele pot apare nu numai din partea recunoscutei concurențe ci și din partea necunoscutelor companii IT din China.