Timpul. Element fundamental pe baza căruia se clădesc toate realizările sau eșecurile vieții, atât cele materiale cât mai ales spirituale. Pornind de la simplul destin individual și până la mărirea și decăderea unor societăți mai mult sau mai puțin sofisticate, timpul trece tacticos peste fiecare pagină a realității transformând-o nemilos în istorie.
Tot mai ocupat datorită multiplelor probleme și sarcini ce apar încă de la o vârstă din ce în ce mai fragedă, omul se confruntă cu o continuă criză de timp. Niciodată nu e mulțumit de numărul acțiunilor sale cuprinse în cea mai uzuală unitate de timp, ziua. Veșnic se vaită că nu i-a ajuns timpul pentru a finaliza ceea ce și-a propus.
Pentru toți acești indivizi nemulțumiți de trecerea prea rapidă a timpului, iată că în ultima zi a acestei luni (30 iunie) vom traversa împreună un moment rar și anume vom primi o secundă în plus față de obișnuitele clipe ale unei zile.
Mai exact, ultimul minut al acestei zile va avea 61 de secunde, eveniment ce se întâmplă după anumite perioade de timp, ultima oară când s-a întâmplat acest lucru fiind în 2012, moment în care au existat mai multe website-uri (cele mai cunoscute fiind LinkedIn și Reddit) care ”au împietrit”, computerele nereușind să facă față acestei extra secunde.
Directorul Serviciului de Rotație al Pământului, Daniel Gambis susține că sistemul are o problemă. Ar fi vorba despre sincronizarea dintre computere, deslușirea anumitor lucruri de către acestea putând dura în unele cazuri chiar câteva zile. Acum trei ani, la aceeași dată de 30 iunie s-au dereglat câteva servere de pe Internet datorită acestei secunde, unul dintre efecte fiind căderea pentru câteva ore a sistemului de rezervări al companiei australiene de transport aerian Qantas.
Din anul 1972 această extrasecundă a fost utilizată de 25 de ori, fiind o adăugire solicitată de IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service) în scopul sincronizării ceasului atomic cu rotația globului pământesc, eveniment petrecut de fiecare dată când se constată o diferență de o,9 secunde între rotația Pământului și UTC (Coordinated Universal Time).
https://www.youtube.com/watch?t=128&v=kwoV04w2k8w
Conform precizărilor lui Gambis, continuând în acest ritm pornit din 1972 peste 2000 de ani va fi o diferență de o oră între UTC și timpul necesar ca Pământul să efectueze o rotație completă iar la o scară și mai largă de zeci de mii de ani, oamenii își vor lua micul dejun undeva în jurul orei 2 dimineața.