Scanările 3D cu laser – noua metodă revoluţionară de a prezenta lumea

0
437

În 2011 Matthew Shaw şi William Trossell au fondat în Londra grupul de şcoli arhitecturale numit ScanLab Projects. Acolo este deţinut un foarte costisitor scanner pe bază de laser, care poate oferi reproduceri 3D pentru muzee, castele şi multe alte clădiri şi locuri, cu precizie exactă pentru fiecare din cele câteva miliarde de puncte care se pot reproduce.

Ultima ispravă a fost scanarea lui Mail Rail, o reţea de tuneluri abandonate cândva folosite pentru a transporta scrisori dedesuptul Londrei. Rezultatul obţinut poate fi văzut drept o progenitură a fotografiei tipică secolului XXI, o ilustrare revoluţionară de tip high-tech realizată de computer.

Scanările cu laser au fost folosite timp de decenii în domenii ce au ţinut de arheologie sau geologie. Shaw şi Trossell au descoperit însă că scanările cu laser pot fi şi „terestre”, în timp ce erau elevi ai prestigioasei Şcoli de Arhitectură Bartlett. În anii ce au urmat ei au folosit această tehnologie într-o varietate de moduri.

Când s-a înfiinţat ScanLab în Londra în anul 2011, un scanner pe bază de laser valora cât o casă în Bay Area, însă astăzi se poate cumpăra unul „doar” cu preţul unei maşini de lux. În 2015 multe companii sunt specializate în scanări cu laser, indiferent că este vorba despre studii arhitecturale sau de copii digitale ale artefactelor unor muzee, chiar dacă nu au cochetat la fel de mult cu această tehnologie precum au făcut-o cei de la ScanLab.

În 2012, Shaw şi Trossell au condus o echipă de elevi de la Şcoala Arhitecturală Bartlett, în misiunea denumită “The Grand Stealth Tour”. Scopul era acela de a folosi scanner-ul laser pentru a afla detalii arhitecturale privind monumente faimoase din Londra. După ce au fost finalizate scanările, elevii au folosit router-ul CNC pentru a reproduce detaliile arhitecturale în mărimea lor autentică. Rezultatul obţinut a reprezentat o versiune interesantă a felului cum ar arăta o copie furată într-un viitor care permite scanarea perfectă, la milimetru, a oricărui obiect, folosindu-se doar de o undă de laser.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.