Serviți, vă rog! Legume spațiale pentru prima dată în meniul de pe Stația Spațială Internațională

0
535

Astronauții de pe Stația Orbitală Internațională se vor bucura astăzi de un meniu cu totul special. Salata romană va fi în meniu și, odată cu prima mușcătura, se va marca prima dată când astronauții consumă legume cultivate în stația spațială.

Mulți dintre pasionații de astronomie și spațiu ar putea fi surprinși să afle că până acum nu au fost cultivate legume în stare de imponderabilitate și asta probabil datorită filmelor SF care ne-au învățat că orice stație spațială dispune de sere generoase pentru a îmbogăți alimentația echipei. Un astfel de exemplu îl putem găsi și în filmul Sunshine.

Încă din 2002, există deja o seră numită Lada, însă aceasta a fost folosită doar pentru studiul plantelor în micro-gravitație. Cu toate acestea, astronauții de la bordul stației spațiale nu s-au putut bucura de roadele propriului experiment științific.

sera2

Potrivit surselor de la NASA, Scott Kelly a plantat salata romană pe 8 iulie, acesta fiind recoltată după 33 de zile. În tot acest timp, plantele au fost atent monitorizate și udate din belșug. Însă experimentul nu a fost atât de simplu pe cât pare. Din cauza faptului că nu dispuneau de sol pe stația orbitală, astronauții au fost nevoiți să folosească un sistem special de creștere a plantelor, numit Veggie.

Sistemul constă în pregătirea semințelor în niște pernuțe special concepute, perfect etanșate, pentru a evita o posibilă contaminare a aerului respirabil de pe stația orbitală. Ulterior aceste pernuțe sunt bombardate de lumini roșii și albastre cu ajutorul unor LED-uri puternice. Sistemul a produs cu succes o recoltă experimentală în 2014, însă aceasta a fost adusă pe Pământ pentru teste, NASA dorind să se asigure că aceste legume sunt sigure pentru consum.

sera3

Legumele spațiale ar putea deveni o sursă de hrană ideală pentru călătoriile pe termen lung, asta datorită faptului că mâncarea actuală destinată astronauților poate avea un termen de valabilitatea de doar 3 ani. În plus, hrana va deveni mai diversificată și mai sănătoasă.

Fructele și legumele proaspete ar putea ajuta și la îmbunătățirea stării mintale a echipajului angajat în călătorii pe termen lung, dându-le acestora activități posibile, până acum, doar pe Pământ.

NASA promite că va continua să monitorizeze efectele produselor proaspete asupra echipajului în scopul pregătirilor pentru o eventuală călătorie către Marte. Între timp, echipajul Stației Spațiale Internaționale se va putea bucura în continuare de deliciile vegetale pe perioada petrecută în spațiu.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.