Ştim că nu îţi face plăcere să speli prea des hainele, mai ales atunci când eşti obosit, cu toate că le bagi în maşina de spălat şi nu trebuie să depui prea mult efort fizic. Pentru asta, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii RMIT au realizat un ansamblu prin intermediul căruia oamenii îşi vor putea curăța hainele direct din mers.
Potrivit informaţiilor oferite de oamenii de ştiinţă din cadrul Universității RMIT, materialul are la bază un sistem cu nano-particule, ce permite materialului textil să se curețe singur atunci când intră în contact cu lumina solară. Argintul şi cuprul sunt principalele materiale catalizatoare ce fac posibilă curăţarea hainelor, având un grad ridicat de reacţie în contact cu lumina UV.
Conform specialiştilor, întreaga combinaţie chimică generează electroni „fierbinţi” care odată combinaţi cu materia organică fac posibil întregul sistem de curăţare. Corpul uman, fiind considerat tot o materie organică, ar putea fi afectat de acest sistem, motiv pentru care cercetători încă mai caută soluţii pentru al integra cât mai bine, fără să devină un factor de risc pentru sănătatea omului.
Totodată, cercetătorii sunt de părere că cel mai bun material pentru a integra nano-particulele este bumbacul, reacţionând până la momentul de faţă cel mai bine în contact cu întregul proces chimic. Mai mult decât atât, dacă cercetătorii vor reuşi şi vor găsi soluţia perfectă pentru acest ansamblu tehnologic şi chimic, pe viitor oamenii nu vor mai avea nevoie de maşini de spălat.