Cel puţin asta a considerat un tribunal din Australia. În urmă cu câteva zile, tribunalul a învinovăţit o femeie de intimidare la locul de muncă, după ce aceasta a şters din lista de prieteni de pe Facebook o colegă, în urma unei dispute la locul de muncă.
Tribunalul şi-a motivat decizia, declarând că Lisa Bird, colega victimei, a dat dovadă de lipsă de maturitate emoţională în momentul în care aceasta şi-a şters colega din lista de prieteni.
Rachel Roberts, susţine că a fost victima intimidărilor la locul de muncă încă din noiembrie 2013 până în luna ianuarie a acestui an, perioadă în care lucrat la agenţia imobiliară View situată în Launceston, Tasmania. Rachel a declarat comisiei că în tot acest timp a suferit insomnii, depresii şi stări grave de anxietate în urma comportamentului agresiv la care a fost supusă. Ba mai mult, un medic a confirmat în luna februarie, anul curent, starea şi faptul că nu este aptă pentru muncă.
Toată povestea a început din momentul în care Rachel s-a plâns şefului agenţiei imobiliare, soţul doamnei Bird, că proprietăţile contractate de ea nu sunt afişate corespunzător, similar cu cele reprezentate de colegii săi. Acest demers a determinat pe domnul Bird să-i spună victimei că este ca „o şcolăriţă neascultătoare care se duce la profesor să se plângă„. După întâlnirea agresivă de la birou, Rachel a observat cu stupoare că a fost ştearsă din lista de prieteni de către colega ei, doamna Bird.
Rachel a mai declarat că familia Birds încetase să o mai salute şi făcea diferenţieri, distribuind copii şi broşuri angajaţilor, mai puţin ei. Prin urmare, comisia tribunalului a decis că familia Bird da dovadă de un comportament nociv sanaţii angajatei sale şi au eliberat o hotărâre judecătorească prin care să interzică acestora orice tip de intimidare. Cu toate acestea, judecătoria nu a putut obţine o compensaţie victimei, putând doar convinge părţile să ajungă la un consens.
Experţii în legea muncii din Australia susţin că ştergerea unui coleg de muncă din lista de prieteni nu poate reprezenta automat un act de intimidare, însă poate fi folosită că probă secundară într-un proces, dând posibilitatea anchetatorilor de a analiza mai amplu comportamentul acuzatului.