„Organs-on-Chips” reinventează laboratoarele de testare

0
622

Cercetătorii din cadrul „National Institutes of Health” au anunţat în decursul zilei de joi că au dezvoltat un dispozitiv în care se află integrat un cip împreună cu o placentă. Device-ul are dimensiunile unui stick de memorie, iar scopul său este acela de înţelege pe deplin rolul organelor în timpul sarcinii.

Oamenii de ştiinţă au denumit această tehnologie „egg-on-a-chip”, iar modul în care a decurs întreaga activitate a fost surprinzător. Cercetătorii au reprodus organul prin punerea celulelor maternale emise de placentă în interiorul unui compartiment din dispozitiv şi prin adăugarea celulelor fetale de la un cordon ombilical într-un alt compartiment. În urma acestei etape s-a testat felul în care substanţe precum glucoza sunt transferate din cele două compartimente.

În general, studierea placentei necesită timp şi este riscantă deoarece poate afecta dezvoltarea fătului. Echipele de la NIH, inclusiv cercetătorii din cadrul University Pennsylvania, Wayne State University/Detroit Medical Center, Seoul National University şi Asan Medical Center din South Korea, sunt acum capabile să înţeleagă maniera în care diferite materiale pot traversa acea barieră.

Fiind o metodă mai precisă şi mai puţin costisitoare, pare că ar putea zgudui metodele actuale de testare. Studiile efectuate se realizează la nivel micro, astfel că celulele umane sunt cultivate pe chip-uri precum unităţile de memorie flash. Această tehnologie va conduce la o înţelegere exactă a modului în care organele reacţionează deoarece va imita funcţiile lor.

Dispozitivul costă doar 10 dolari/bucata şi se uilizează cu uşurinţă. Durează o zi pentru a fi conceput şi o săptămână ca celulele să se dezvolte. Noua tehnologie ar putea conduce către descoperiri signifiante pentru sănătatea copiilor, cum ar fi modul în care virusurile și produsele chimice care trec de la mamă la făt pot afecta dezvoltarea.

Aceasta nu este singura tehnologie dezvoltată în decursul acestui an. Mintea este doar o unealtă minunată, dacă ştim să o utilizăm în favoarea propriei evoluţii. Cu alte cuvinte, compania Emulate dorește să miniaturizeze funcțiile corpului uman prin comercializarea tehnologiei produse de către universitatea Harvard. Noua tehnică dezvoltată poartă numele de „Organs-on-Chips” şi este utilizată pentru a observa interacţiune dintre trombocite şi medicamente.

Pentru a obţine detalii privind modul în care organele oamenilor reacţionează la medicamente, fără utilizarea propriu-zisă a acestora, „Organs-on-Chips” colectează mii de celule într-un cip de dimensiunea unui stick de memorie în scopul imitării proceselor biologice ale organelor individuale. Obiectivul major pe care această tehnologie îl atinge este acela de a testa produse farmaceutice, astfel încât să ofere informaţii biologice predictive şi să diminueze necesitatea testării pe animale.

Înainte ca un medicament să fie expus în vitrinele farmaciilor, el este testat atent în laboratoare specializate. Cu toate că ne aflăm în plină expansiune, cercetătorii nu au atins punctul cunoaşterii depline a corpului uman. Prin urmare, medicamentele traversează o serie de teste pe animale-în special rozătoare-care aduc rezultate diferite de cele pe fiinţele umane.

Tehnica „Organs-on-Chips” a fost iniţial dezvoltată de cercetătorii Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering din cadrul universităţii Harvard, care au redus dimensiunile unor organe vitale precum inima şi plămânii astfel încât să atingă mărimea unui cip. Compania Emulate utilizează în prezent această metodă pentru a recrea tromboza.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.