Procesor cu 10 nuclee – MediaTek Helio X20

0
757

MediaTek va lansa curând procesorul MediaTek Helio X2 cu 10 nuclee fizice pentru smartphone-uri şi tablete.

În urma micilor greşeli legate de arhitectura Snapdragon 810 din partea celor de la Qualcomm, o mulţime numeroasă de producători de chipseturi se îmbulzesc cu alternative interesante la popularele SoC-uri americane. MediaTek nu rămâne în urmă nici un pas şi speră ca până la sfârşitul acestui an să aducă pe piaţă un chipset cu 10 nuclee. Acestea sunt afirmaţiile făcute de un analist chinez, participantul unei întruniri restrânse organizate de către producător.

Numele noului CPU ar fi Helio X20 şi se bazează pe 10 x ARM Cortex-A72. Un prim test făcut cu AnTuTu Benchmark a condus noua creaţie la peste 70.000 de puncte. În prezent, MediaTek MT-6795, este capul de afiş al companiei şi în urma testului a acumulat aproximativ 50.000 de puncte. Ca o paralelă, diferenţa dintre ele este enormă şi va reprezenta un salt destul de mare pentru lumea procesoarelor.

Producţia pentru Helio X20 este planificată pentru sfârşitul acestui an, urmând a fi implementat în telefoanele de vârf chinezeşti. Revenind la subiectul SoC, singurul lucru nesigur în privinţa design-ului interior este arhitectura folosită. Nu există informaţii certe privind metoda de abordare, putem aduce în discuţie 10 nuclee la aceeaşi viteză de tact ce activează simultan sau putem discuta despre practica big.LITTLE ce prevede 5 nuclee la viteză mare şi alte 5 cu o viteză de tact semnificativ mai mică. Totuşi, să nu uităm că Helio X20 poate aduce schimbări considerabile părţii de procesare folosit de noul SoC.

Ca o scurtă precizare, Qualcomm a desconsiderat vizibil ideea de octa-core pe telefoane şi tablete, deşi acum au multe procesoare de acest gen în portofoliu. Discrepanţele nu s-au produs ca urmare a găsirii acestei soluţii ci datorită companiei ce a venit cu această variantă. MediaTek a fost primul producător ce a pus în balanţă smartphone-uri şi tablete cu chipseturi octa-core.

În altă ordine de idei, Qualcomm alege să işi concentreze toate eforturile pe dezvoltarea unor nuclee mult mai puternice şi nu pe chipseturi cu mai multe nuclee. Este o abordare foarte eficientă pentru că astfel nu se sacrifică eficienţa părţii de software. În schimb, MediaTek optează pentru includerea unui număr ridicat de nuclee de procesare, prezentând astfel o strănsă dependenţă de optimizările aduse software-ului. Marea majoritate a aplicaţiilor sunt optimizate cel mult pentru o procesare quad-core, iar cum aici se dezbate o problemă octa-core, şansele utilizării acestor CPU sunt scăzute.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.