A apărut prima cameră video cu alimentare proprie

0
655

Cercetătorii Universității Columbia au construit un prototip de cameră video capabilă să funcționeze fără nici un fel de baterie, aceasta fiind alimentată doar de lumina care trece prin lentile.

Camerele normale funcționează folosind fotodiode, semiconductori care transformă lumina în curent. Celulele fotovoltaice găsite în panourile solare funcționează într-o manieră asemănătoare, însă prototipul de față folosește acel curent (care de regulă este responsabil pentru crearea imaginilor) pentru a se alimenta cu energie. Aceste două procese sunt atât de similare încât cercetătorii de la Columbia au reușit să construiască un senzor care alternează între cele două sarcini iar ei afirmă că este primul de acest fel din lume.

În trecut s-a mai încercat construirea unui senzor capabil să capteze energie însă Shree K. Nayar, profesorul care a condus echipa de cercetare, a declarat pentru presă că device-ul lor este primul prototip funcțional de genul acesta capabil să se auto-alimenteze.

Mai jos puteți vedea o înregistrare făcută de această cameră:

Cercetătorii au folosit doar componente prefabricate la construirea camerei iar senzorul de imagine măsoară 30 x 40 pixeli (un modest 0.0012 MP), carcasa fiind printată în totalitate în 3D. Când butonul principal este apăsat, pixelii sunt folosiți prima data pentru realizarea imaginii, abia apoi sunt folosiți pentru  alimentarea cu energie a sursei, care este de capacitate mică.

Teoretic, acest mod de alimentare ar putea fi folosit și la alte device-uri cum ar fi telefoanele sau smartwatch-urile.

După cum ați văzut în clipul înregistrat de cameră mai sus, rezultatul final nu este prea impresionant, ba chiar am putea spune că este mai degrabă înfricoșător, însă dacă acest tip de tehnologie va fi perfecţionat, în viitor ar avea un potențial imens putând fi folosit pentru sisteme de supraveghere CCTV, monitorizare industrială, agricultură, device-uri wearable, smartphone-uri, camere digitale și așa mai departe.

Într-o bună zi ne vom putea bucura de camere video DSLR care nu vor avea nevoie de baterii.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.