Acum doi ani, în mai 2013, Air Force a testat cu succes aeronava Wave-Rider X-51, un prototip fără echipaj capabil să atingă viteza de Mach 5,1 a cărei valoare este de cinci ori viteza sunetului.
La ora actuală, oamenii de știință din laboratorul de cercetare al Air Force în colaborare cu DARPA, latura de cercetare a Pentagonului, lucrează împreună la construirea unui nou vehicul aerian hipersonic.
Acest nou proiect de aeronavă hipersonică va fi gata tocmai în anul 2023 și se bazează tocmai pe rezultatele excelente ale testelor efectuate în mai 2013 de Waverider X-51 care a atins viteza de Mach 5 în zborul său la peste 18 kilometri înălțime deasupra Pacificului.
Conform declarațiilor șefului cercetătorilor de la Air Force, Mica Endsley, Waverider X-51 ar fi putut depăși mai consistent viteza de Mach 5 dacă nu rămânea fără combustibil.
Zborul din mai 2013 a fost cel mai lung zbor al unui avion hipersonic, construirea acestuia costând 300 de milioane de dolari și durând nu mai puțin de nouă ani, din 2004 până în 2013.
Aeronava de transport B-52H Stratofortress a cărat X-51 prinsă de aripile sale, înainte ca aceasta să fie lansată la înălțimea de peste 15 kilometri și accelerată până la viteza de Mach 4,8 în numai 26 de secunde. Cu ajutorul unei combustii suplimentare a urcat la înălțimea de 18 kilometri, accelerând până la viteza de Mach 5,1.
https://www.youtube.com/watch?v=JcpEgVvkEiE
Inainte de prăbușirea în ocean, după epuizarea rezervelor de combustibil, X-51 a avut posibilitatea de a transmite timp de 370 de secunde informații prețioase, care acum sunt folosite de oamenii de știință pentru crearea acestui nou model de aeronavă hipersonică ce va fi testată la rândul său în 2023.
Progresul programului noului avion hipersonic va merge în paralel cu un alt program de construire a unor rachete hipersonice. Dacă la această oră o rachetă de croazieră nu poate depăși viteza de 600 mph, se estimează că folosind noua tehnologie acestea ar putea atinge viteze fenomenale, cuprinse între Mach 5 și Mach 10.
Cât despre utilizările non-militare ale noilor aeronave hipersonice, edificator mi se pare exemplul zborului între New York și Los Angeles care acum durează cinci ore iar cu o aeronavă hipersonică n-ar depăși o jumătate de oră.
https://www.youtube.com/watch?v=lkfcT8kEO6A