Alcoolismul poate fi tratat prin terapia VR

0
929

Unii îi spun viciu, alții cred că e o boală, oricum alcoolismul reprezintă un flagel ce afectează de milenii umanitatea, profitând de slăbiciunile unor indivizi care nu își pot limita consumul propriu  de băuturi alcoolice.

Efectele alcoolismului sunt dezastruoase nu numai pentru alcoolic, ci și pentru familia sau apropiații săi. Există diverse metode de tratament pentru alcoolism, începând cu psihoterapia și sfârșind cu metodele naturiste.

1

Un studiu recent privind utilizarea realității virtuale (VR) în tratarea alcoolismului a dat rezultate pozitive, diminuând apetitul pacienților pentru alcool, rezultat promițător ce a demonstrat că această terapie poate fi folosită la scară largă.

Studiul a fost efectuat pe zece pacienți sud-coreeni care s-au oferit voluntar să urmeze acest tratament contra dependenței de alcool. După o săptămână de dezintoxicare, cei zece pacienți au urmat 10 ședințe de terapie VR, împărțite căte 2 pe săptămână timp de 5 săptămâni.

Aceste ședințe de terapie VR presupuneau implicarea pacienților în diverse scene virtuale, personalizate pentru fiecare subiect, de la scene relaxante în mijlocul naturii, trecând prin scene de ”risc maxim” când pacientul se afla într-un restaurant unde lumea consuma băuturi alcoolice, până la scene în care pacientul era înconjurat de persoane care se simțeau rău, având simptomele specifice, ulterioare consumului exagerat de alcool.

1

 

In ciuda dimensiunilor minime ale scării acestui studiu, cercetătorii sunt optimiști cu privire la potențialul utilizării pe o scară mult mai largă a terapiei VR în tratamentul alcoolismului, datorită comparării rezultatelor obținute în urma scanării creierului pacienților, înainte și după cele 6 săptămâni de tratament.

Cercetătorul șef de la Spitalul Universitar Chung-Ang din Seoul, Doug Hyun Han a precizat că această terapie VR a fost utilizată cu succes în domeniile psihologiei și psihiatriei iar acum s-a constatat o diminuare semnificativă a poftei de alcool a pacienților la finalul tratamentului, fapt dovedit de rezultatele comparate ale dublei scanări de tip PET (positron emission tomography ) și CT (computerized tomography) a creierelor pacienților.

6

Studiul realizat de Doug Hyun Han a fost publicat în Jurnalul Studiilor despre Alcool și Droguri, rezultatele promițătoare ale acestuia putând fi repetate și în cazul pacienților dependenți de nicotină, respectiv asupra fumătorilor.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.