Aripile fluturilor sunt cheia pentru dezvoltarea ecranelor glare-free

0
536

Multe dintre progresele și creațiile tehnologice întâlnite în ziua de azi sunt într-o oarecare măsură inspirate de natură. Oamenii de știință tocmai au dezvăluit că viitoarele display-uri ale telefoanelor mobile și nu numai ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul fluturilor.

Un grup de cercetători germani de la Karlsruhe Institute of Technology (KIT) au analizat aripile unui fluture aparținând speciei Glasswing Butterfly (fluturele cu aripi transparente) și au descoperit că sunt formate din structuri nanoscopice iregulare, drep urmare acestea apar ca invizibile sau în alte cuvine nu reflectă lumina (sunt glare-free). Dacă cercetătorii vor fi capabili să recreeze acest lucru folosind mijloace artificiale, în viitor ne vom putea bucura de echipamente glare free precum display-uri, lentile și așa mai departe.

Potrivit cercetătorilor germani, pe lângă faptul că aripile fluturelui Glasswing (Greta Oto) prezintă o reflexie foarte slabă a luminii, incapabilă de a fi percepută de ochiul uman, acestea pot suprima razele infraroșii și radiațiile ultraviolete percepute de animale. Acest detaliu este important pentru supraviețuirea fluturelui. Dat fiind aceste descoperiri, mai rămâne ca oamenii de știință să creeze o suprafață similară în laborator.

Proiectul se află pentru moment doar în fazele de început și nu se știe dacă sau când va fi finalizat. Cercetătorii mai afirmă de asemenea că acest tip de suprafață mai dispune și de alte calități interesante. Pe lângă faptul că este glare free, o astfel de suprafață este capabilă să respingă apa și are proprietatea de a se auto curăța. Dacă va fi realizată, tehnologia ar însemnă un progres imens pentru device-urile cu ecran. Curând vom putea utiliza telefoanele mobile în condiții optime chiar și sub razele puternice ale soarelui fără să fim orbiți de reflexia lui.

Pe piață se găsesc deja diferite produse anti-glare pentru telefoanele mobile, unele dintre ele având chiar proprietăți de auto curățare, însă aplicarea lor pe display-uri se dovedește de multe ori a fi dificilă iar aceste protecții sunt rareori  eficiente sub lumina directă a soarelui.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.