Atenție ! Roboței la orizont !

0
469

Un grup de ingineri de la Universitatea Standford au creat o „colecţie” de roboţei capabili să ridice de 100 de ori greutatea lor. Aşa cum tehnologia încearcă să reproducă mişcările efectuate de fiinţele vii, întemeietorii s-au lăsat inspiraţi de mecanismul şopârlei gecko.

Indivizii din această specie se pot căţăra pe orice suprafaţă, proprietate datorată conformaţiei deosebite a tălpii. Degetele şi talpa sunt acoperite de peri fini numiţi „sete” (singularul-seta), de 10-20 de ori mai mici in diametru decât un fir de păr uman. La rândul ei, fiecare seta este divizată in nanostructuri numiţi „spatule”. Gecko vine cu această structura impresionantă a picioarelor, iar fizica aduce principiile ei, totul pentru a forma cel mai puternic adeziv, căruia nici teflonul nu ii rezistă.

Roboţeii, au picioarele acoperite cu ţepi de cauciuc ce cresc aderenţa în momentul deplasării. Numaidecât, când presiunea este aplicată pe picioare, ţepii se îndoaie, ceea ce măreşte suprafaţa aderentă. Întrucât, fiinţele bipede nu execută decât flexiuni în timpul parcurgerii unui traseu stabilit, nici micii ştrungari nu s-au rezumat la această etapă. Pentru a circula, roboţeii işi vor îndrepta ţepii şi astfel vor reproduce mersul uman.

Ei tractează obiecte grele prin mişcări alternative, ţinând un picior ferm ataşat pe suprafaţa parcursă, iar celălalt se deplasează înainte, având capacitatea de a îndeplini această sarcină fie orizontal, fie vertical. Unul dintre roboţii proiectaţi cântăreşte doar 9 grame şi poate exercita o forţă de tracţiune asupra unui obiect cu masa mai mare de 1 kilogram, în timp ce altul de 12 miligrame este capabil să ridice corpuri solide de până la 500 de miligrame.

Inginerul David Christensen, un membru al echipei universităţii Standford, susţine că cel mai puternic dintre roboţi cântăreşte 12 grame şi poartă numele de μTug. El poate tracta obiecte de 2000 de ori mai grele ca propria masă, ceea ce înseamnă 24 de kilograme.

Întreaga echipă speră că aceşti roboţei vor fi utilizaţi pentru a transporta obiecte către persoanele aflate în situaţii de urgenţă sau vor îndeplini alte îndatoriri. Prototipele actuale sunt destul de lente, lucru vizibil în video-ul de mai jos, dar au un potenţial ridicat şi în curând vor fi mult mai rapizi, mult mai puternici, finalizând cu succes sarcinile primite.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.