Cazuri în care cinematografia a interpretat tehnologia în mod greșit

0
736

Dincolo de faptul că orice producție cinematografică trebuie să ofere o anumită doză de credibilitate pentru a avea succes, indiferent că prezintă o dramă, o poveste de dragoste, una de acțiune sau chiar SF sau horror, au fost destule cazuri în care producătorii de filme de la Hollywood au reușit să cadă serios în ridicol datorită scenariului făcut.

Dacă majoritatea ateilor nu s-ar lăsa impresionați plăcut de un film horror cu exorcizări, de exemplu, pentru simplul fapt că ei nu cred în existența demonilor, ar trebui să aprecieze munca depusă pentru producția respectivă pentru simplul fapt că este prezentat un subiect cursiv și logic care este și compatibil cu un domeniu care a creat multă vâlvă în istoria omenirii, adică paranormalul. Ce ne facem, însă, când tehnologia, care ocupă un loc crucial în viețile noastre, este interpretată în mod eronat într-un film ce se vrea a fi de mare amploare și în care sunt implicați mari cineaști? Vă propun câteva exemple:

Enemy Mine (1985):

Ok, sunt de acord că e foarte probabil ca undeva în Cosmos să existe și alte forme de viață inteligente și cred că aproape oricărui cinefil îi plac filmele cu extratereștri. Dar, ideea în sine ca un om și un extraterestru să conviețuiască sună destul de hilară și nu în vreun sens pozitiv. Dacă omenirea va avea vreodată șansa să atingă și să conviețuiască cu o formă de viață superioară nouă, ar fi cel mai probabil destul de periculos, pentru că microorganismele sunt primele forme de viață care iau naștere și multe dintre ele nu sunt deloc „prietenoase”, ci pot fi nocive și se pot răspândi foarte ușor.

Weird Science (1985):

Ce faci când ești un adolescent heterosexual cam neîndemânatic, pasionat și ocupat atât de mult cu știința încât interacțiunile cu domnișoare atrăgătoare există doar în mintea ta și ești bineînțeles deprimat din cauza asta? O soluție ar fi ca visele tale să devină realitate, într-un fel sau altul. Însă, modul în care cei de la Hollywood au interpretat acest lucru este unul cât se poate de jalnic.
Gary (Anthony Michael Hall) și Wyatt (Ilan Mitchell-Smith) sunt cei doi adolescenți tocilari și neîndemânatici care se apucă să creeze ei înșiși o femeie, iar materialul folosit este… o păpușă Barbie. Ei se folosesc în acest scop de electrozi și de hack-ul asupra unui server secret al guvernului pentru a fura energia necesară. Rezultatul obținut este plăcut ochiului oricărui mascul homo-sapiens, dar atât, pentru că nu are niciun fel de logică la bază.
„Weird Science” este exact genul de film pe care l-aș recomanda doar celor care au un simț al umorului mult prea dezvoltat.

Teleportările din „Star Trek”:

Pe lângă conversații cu extratereștri sau crearea unei alte ființe umane, oamenii și-au imaginat de-a lungul timpului tot felul de lucruri fanteziste care au fost transpuse în filme, iar teleportarea este un alt aspect interesant prezent foarte des în producții cinematografice.
Realizatorii celebrului „Star Trek” au interpretat însă teleportarea în mod greșit, pentru că ea este prezentată ca fiind realizată prin uciderea subiecților și crearea unor copii ale lor în alt loc. Și spun „în mod greșit” și pentru că, pentru cei ce nu știu încă, teleportarea există în realitate, însă poate fi făcută doar asupra a câtorva atomi la un loc.

Invențiile lui MacGyver:

Show-ul foarte popular din anii ’80 l-a prezentat pe agentul secret Macgyver cum iese din multe situații grele folosindu-se de chestii ingenioase… pentru cei care au chiulit prea mult de la orele de fizică și sunt prea ușor de impresionat.
Nu poți obține un balon cu aer cald dintr-o canistră de gaz, o covergă, ceva nailon și lipici. Și ăsta e doar unul dintr-o sumedenie de exemple în care Macgyver sfidează știința.

Small Soldiers (1998):

Ăsta e genul de film care prinde cel mai bine în rândul copiilor. În rest, poate fi perceput drept o comedie simpatică doar dacă ești prea bine dispus, adică vei zâmbi de câteva ori în timpul vizionării dar nu ai opta pentru o a doua vizionare cap-coadă.
Scenariul e cât se poate de original, ceea ce destul de greu mai putem găsi în cinematografia zilelor noastre, trebuie să admitem asta. „Păcatul” filmului e însă că are parte de o desfășurare a acțiunii puerilă și pe care cei mai mulți cinefili ar numi-o drept „penibilă”. Pe scurt, e vorba despre jucării care prind viață ca urmare a unor operațiuni desfășurate într-un laborator secret, devenind mașinării de luptă gata să-și ia rolurile foarte în serios.

Funcția enhance-ului din „Blade Runner”:

https://www.youtube.com/watch?v=qHepKd38pr0

Filmul Blade Runner reprezintă unul din argumentele care demonstrează că se făceau SF-uri bune chiar și acum mai bine de 3 decenii, cu resursele puține dar eficiente de atunci privind efectele speciale. Prezentând un scenariu în care forțele de poliție beneficiază de un computer care poate aplica zoom-ul pentru orice fotografie până la a se vedea clar pixelii și apoi se poate îmbunătăți semnificativ calitatea, filmul a fost destul de apreciat la vremea lui, mai exact la începutul anilor ’80, dar mulți ar fi cerut o doză mult mai mare de realism.

Independence Day (1996):

Oamenii și-au dorit de secole să întâlnească forme inteligente de viață extraterestră, dar șansele sunt destul de mari ca ele să nu fie la fel de prietenoase pe cât ne dorim noi. În filmul denumit în mod sugestiv „Independence Day”, umanitatea e condamnată să lupte pentru a nu fi cotropită, însă cum tehnologia adversarului este mult superioară, cea mai bună armă a oamenilor poate fi însăși dorința de a supraviețui.
În „Independence Day” personajele interpretate de Will Smith și Jeff Goldblum sunt trimise în spațiu de către guvernul american pentru a pune capăt unei amenințări galactice ce încearcă să distrugă omenirea. Misiunea implică uploadarea unui virus cu ajutorul unui Apple Macintosh Powerbook 5300 și urmărirea navei extraterestre cu viteza luminii. Problema principală e că hack-ul prin Mac OS e o idee mai ridicolă decât sosirea unei civilizații extraterestre, vreodată, pe Pământ.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.