Raspberry Pi efectuează backup dintr-un borcan

0
547

Te numeri printre amatorii de servicii care oferă backup, precum Dropbox sau Box, dar refuzi să renunţi la controlul asupra datelor? Ei bine, acum îţi poţi păstra fişierele în siguranţă în propriul borcan, în raftul din cămară alături de fructele şi legumele murate.

Un DIYer (Do It Yourself-er) ingenios a descoperit o modalitate neconvenţională de a îmbina un Raspberry Pi care rulează pe BitTorrent Sync cu un borcan „Mason Jar”. Rezultatul obţinut este departe de imaginaţia unui utilizator fidel de Dropbox sau Box. Altfel spus, serviciul de backup ţine fişierele în sincronizare între dispozitive.

În termeni de setări software, tot ceea ce trebuie să faci este să formezi un protocol de reţea criptografic ce permite ca datele să fie transferate folosind un canal securizat între dispozitivele de reţea (Secure Shell- abreviat SSH) într-un Raspberry Pi. Următorul pas este instalarea versiunii Raspberry Pi a programului BitTorrent (aplicaţie numită Raspberry Preserve), Node.js şi a altor câteva pachete.

Raspberry Pi este capabil să realizeze conexiuni cu LED-uri opţionale, poate licări sau poate rămâne compact, depinzând de starea în care se află datele în raport cu dispozitivele. Deşi creatorul a ataşat borcanul Mason de o bază din lemn, rămâne la latitudinea noastră efortul pe care decidem să îl depunem pentru a deveni estetic plăcut.

Programul BitTorrent Sync a fost conceput de aceeaşi echipă de programatori care a creat BitTorrent. Noul software utilizează o reţea peer-to-peer din mai multe noduri asemeni BitTorrent. Prin urmare, dacă plasezi informații în folderul sincronizat din PC-ul tău ele se vor sincroniza automat pe nodul găzduit de Pi din interiorul borcanului Mason, ca apoi să fie împărtăşite cu diverse dispozitive.

Dat fiind faptul că întreaga soluţie se bazează pe Raspberry Pi, proiectul poate fi actualizat la orice nivel. De exemplu, permite instalarea unui hard drive pentru mărirea capacităţii de stocare integrate în borcan. O altă modalitate prin care se poate efectua un update este conectarea unui Wi-Fi USB astfel încât vasul nu va mai necesita o conexiune la Internet prin fir.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.