Cel mai rapid tren din lume călătoreşte cu viteza de 590 de kilometri pe oră

0
1000

În urma testului efectuat marţi de către trenul de mare viteză pe un traseu construit în prefectura Yamanashi, acesta a reuşit să atingă viteza de 590 kilometri la oră, doborând vechiul record stabilit în 2003 de alt tren, conform spuselor celor de la compania feroviară japoneză Central Japan Railway Co.

Trenul de mare viteză va fi supus unui nou test, cât de curând, deci e posibil ca noul record de 590 kilometri pe oră să fie doborât.

„Secretul” atingerii acestei viteze foarte mari stă în propulsia trenului care este pe baza de levitaţie magnetică, ceea ce înseamnă că practic trenul nu are nevoie să facă contact fizic cu calea de rulare, ci pur şi simplu va levita la câţiva centimetri deasupra ei datorită câmpului magnetic creat.

Deşi în timpul testului din Yamanashi au fost la bordul trenului 29 de tehnicieni, niponii ne menţionează că pasagerii nu vor călători deocamdată cu viteza de 590km pe oră, ci cu maxim 505 km pe oră. Abia în anul 2027 va fi inaugurată deschiderea liniei de mare viteză pentru acest tren.

În luna octombrie a anului 2014 a fost aprobată, de către guvernul japonez, construirea celei mai rapide linii de tren de pe planetă, care va lega capitala Tokyo de oraşul Nagoya în aproximativ 40 de minute, adică mai puţin de jumătate din timpul de care are nevoie trenul de mare viteză Shinkansen pentru a parcurge distanţa de circa 350 de kilometri dintre cele două oraşe.

Interesant este faptul că performanţele privind tehnologia trenurilor din cel mai puternic stat economic al lumii, SUA, nu au deloc treabă cu magnetismul, deci americanii pot lejer să-i invidieze pe japonezi pentru aceste trenuri de mare viteză pe care le deţin cei din urmă. În 2011 s-a propus serios introducerea unei linii de tren de mare viteză care să conecteze oraşele mari din Florida, însă guvernatorul Rick Scott a refuzat finanţarea federală pentru proiect. Problema a fost în final rezolvată de Curtea Supremă din SUA, dar s-a decis ca trenurile de mare viteză să funcţioneze doar pe roţi şi să atingă viteza maximă de 353 kilometri pe oră.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.