Celebrul telescop Hubble va fi înlocuit în 2018 de noul telescop spațial Webb

0
610

Potrivit AFP, noul telescop spațial James Webb (botezat după numele fostului administrator al NASA) va fi de cel puțin o sută de ori mai puternic decât predecesorul său, telescopul spațial Hubble ce a fost inaugurat în 1990. Performanțele noului telescop spațial Webb (JWST) vor fi cu mult peste cele deținute de ”bătrânul Hubble”, diametrul oglinzii principale a JWST măsurând de trei ori mai mult (6,5 metri) decât a predecesorului său.

In plus de asta, JWST va reuși să observe în infraroșu chiar și cele mai îndepărtate corpuri cerești, invizibile la această oră pentru Hubble. Pentru percepția acestor imagini, obiectivele celor patru camere ale JWST vor trebui lăsate pe poziția ”on” intervale mari de timp. Pentru funcționarea optimă în modul infraroșu, JWST va trebui ținut la cel mult -223 grade Celsius, astfel încât să nu fie ”orbit” de propriile emisii în infraroșu. Neexistând pe Terra o locație capabilă să ofere aceste condiții, JWST va trebui plasat înt-un punct stabil de pe orbita terestră denumit Lagrange 2, la 1,5 milioane de kilometri de Terra.

Datorită senzorilor și echipamentelor de ultimă generație capabile să analizeze atât corpurile cerești cât și atmosfera din jurul acestora, JWST va descoperi noi informații legate de caracteristicile exoplanetelor (planete din afara sistemului nostru solar), deschizând o nouă eră în studierea acestora. La ora actuală, cercetătorii de la NASA efectuează mai multe teste cu elementele componente ale telescopului (oglinzi, camere, spectrometre, etc.) pentru a proba funcționarea corectă a acestora în condiții de vid și temperatură extrem de scăzută (aproape de zero absolut).

Impreună cu telescopul JWST va fi plasat pe orbită și un scut imens (având dimensiunile unui teren de tenis) care va avea rolul de a proteja telescopul de razele solare, păstrând temperatura la valori optime. Plasarea JWST în punctul Lagrange 2 va permite funcționarea permanentă a acestuia, element esențial colectării informațiilor asupra celor mai îndepărtate corpuri cerești, a căror emisie de radiații e aproape imperceptibilă. Noul telescop spațial JWST a costat aproximativ nouă miliarde de dolari, cântărește 6,4 tone (în afară de scutul protector) și va fi lansat peste trei ani de la Centrul Kourou din Guyana Franceză cu ajutorul unei rachete Ariane V.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.