De ce forumurile online sunt mult mai benefice decât rețelele sociale

0
510

Potrivit unui nou studiu, forumurile online de discuții au un impact pozitiv asupra bunăstării celor care le frecventează și încurajează implicarea acestora în diferite activități din mediul offline.

Rezultatele acestui studiu efectuat de cercetătorii Universității din Exter sunt oarecum în contrast cu percepția multora despre forumuri, majoritatea utilizatorilor de internet consideră aceste platforme demodate și predispuse trolling-ului. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ele aduc o serie de beneficii atât membrilor cât și întregii societăți.

Deși în ultimii zece ani acestea au scăzut în popularitate fiind eclipsate de rețelele sociale gen Facebook sau Twitter, forumurile sunt încă folosite de circa 10% din internauții din Marea Britanie și aproximativ 20% din Statele Unite. Autorii studiului cred că aceste cifre se datorează în special faptului că forumurile reprezintă una dintre puținele modalități de exprimare online care îți permite să interacționezi cu ceilalți dar în același timp să rămâi complet anonim.

Pentru studiu au fost abordați internauți ale căror interese variază. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei care frecventează forumuri ale căror temă este  stigmatizată de sociatate precum depresia, anxietatea sau problemele de sănătate și cei care frecventează forumuri cu teme mai obișnuite, legate de hobby-uri sau lifestyle, gen bodybuilding sau protecția mediului.

Aceștia au fost supuși unor serii de întrebări legate de motivația lor de a se înregistra pe forumuri, ce așteptări au, felul cum îi ajută, modul de interacționare cu ceilalți membri, cât de satisfăcuți sunt de viața lor și dacă sunt implicați în viața reală în mod activ la situații sau probleme discutate pe forum.

Rezultatele au arătat că membrii ambelor grupuri care sunt activi pe forumuri și interacționează cu ceilalți useri sunt mai fericiți și dau dovadă de o mai mare voință de a se implica în activități offline precum voluntariat, donații sau participarea la diferite inițiative și campanii. Spre deosebire de rețelele sociale, care fără doar și poate sunt preferate de majoritatea internauților, forumurile oferă posibilitatea de a rămâne anonim, iar potrivit studiului, acest lucru îmbunătățește calitatea discuțiilor deoarece oamenii nu se feresc să vorbească despre subiecte mai controversate sau care nu sunt agreeate de societate.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.