În cadrul proiectului WearDrive, cercetătorii de la Microsoft au descoperit o modalitate de a crește durata de funcționare a bateriilor incorporate în dispozitivele wearable, cum ar fi benzile de fitness, prin utilizarea unui sistem bazat pe RAM și nu pe unul care să implice o baterie nouă. Îmbunătățirea duratei de funcționare a bateriei a fost posibilă prin conectarea dispozitivului portabil cu un smartphone, prin Wi-Fi sau Bluetooth. Operațiunile mari consumatoare de energie, sunt ulterior procesate de smartphone și în acest mod energia dispozitivului portabil este economisită.
Sistemul de economisire al energiei WearDrive a fost testat pe un smartphone Android. Cercetătorii au observat un impact „neînsemnat” asupra duratei de viață a bateriei smartphone-ului, o îmbunătățire considerabilă a conservării energiei dispozitivului portabil (de peste trei ori) și totodată a vitezei de rulare a aplicațiilor acestuia (de peste opt ori). Sistemul WearDrive se dezactivează singur, atunci când nu este în raza de acțiune a smartphone-ului asociat, deci puteți merge liniștiți la antrenamente fără a fi nevoiți să luați și telefonul.
Ranveer Chandra, cercetător principal la Microsoft Research, a declarat că multe dintre modelele actuale de baterii concepute pentru dispozitivele wearable se bazează pe trucuri de economisire a energiei, dezvoltate în principal pentru smartphone-uri. WearDrive are o abordare complet diferită, descărcând operațiunile direct în smartphone. Anirudh Badam, cercetător de asemenea la Microsoft, subliniază faptul că dispozitivele portabile, spre deosebire de smartphone-uri nu își permit luxul de a fi echipate cu baterii grele, un astfel de dispozitiv fiind practic atât timp cât este cât mai ușor.
Dispozitivul wearable aparținând Microsoft, Microsoft Band, a fost deja apreciat pentru durata de funcționare a bateriei anunțată (două zile). Cu toate acestea, dezvoltatorii produsului nu au planuri imediate de a încorpora WearDrive în această generație de dispozitive.