CHIP – computerul care valorează doar 9 dolari

0
527

Creatorii unuia dintre cele mai ieftine computere de pe piaţă l-au denumit pe al lor CHIP, probabil în mod sugestiv, ţinând cont că cheap din limba engleză se traduce prin ieftin. CHIP costă doar 9 dolari, mult sub Raspberry Pi 2 şi poate fi destul de util în ciuda preţului său: se pot verifica e-mail-uri, vizualiza clipuri video şi chiar se pot juca jocuri precum FIFA 2003.

Computerul CHIP lansat de firma Next Thing Co este o simplă tablă de 2, 3 / 1, 5 inci dar care poate rula un desktop cu Linux şi poate face multe lucruri utile de care este capabil şi un computer normal, fiind dotat cu un procesor de 1 GHz, memorie RAM de 512 MB şi o capacitate de 4 GB. De asemenea micul computer dispune de conexiuni de tip Wi-Fi şi Bluetooth, un jack audio, porturi pentru USB şi vine preinstalat cu o serie de programe software utile precum LibreOffice, browserul Chromioum sau unealta de coding Scratch. CHIP-ul se poate alimenta uşor cu energie şi se poate cupla printr-un cablu la un monitor, o tastatură şi un mouse, care bineînteles că vor mai costa câţiva bani în plus.

Pentru a crea un computer care să valoreze doar 9 dolari e simplu dacă ştii cum să extragi componente de bază dintr-o tabletă chinezească ieftină. CHIP foloseşte un Allwinner SoC, acelaşi care se poate găsi în interiorul multor device-uri foarte ieftine şi rezonabile.

CHIP va începe să se comercializeze începând cu luna mai a anului 2016, punându-se la bătaie un fond de 50000 de dolari pentru asta. Un device similar care se poate achiziţiona în schimb este Raspberry Pi, un alt computer foarte ieftin care poate rula cu succes Windows 10.

N-or fi CHIP şi Raspberry Pi computere care să se ridice la pretenţiile actuale vizavi de PC-uri ale majorităţii, dar e cât se poate de îmbucurător faptul că trăim într-o lume în care chintesenţa unui PC poate fi cumparată de oricine, oricând.

 

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.