Cum evităm repetiţiile intr-un text?

0
677

Arma unui scriitor este cuvântul. Noi traversăm mii de fraze în fiecare zi şi uneori avem tendinţa de a utiliza acelaşi set de noţiuni. Adesea simt că toate propoziţiile ar trebui să înceapă cu „aşadar” care devine „în concluzie”, însă într-un final se transformă in „prin urmare”.

Momentele similare necesită un instrument de frecvenţă a cuvintelor pentru a evita repetiţiile. Voi prezenta mai jos două aplicaţii prin care „ocolim” cuvintele problemă. În comparaţie cu prima opţiune, cea de-a doua este relativ mai complexă.

Cel mai simplu mod prin care poţi ţine evidenţa repetiţiilor dintr-un articol, eseu, text este folosirea unei aplicaţii online. Site-urile similare necesită copierea şi inserarea textului într-un chenar şi apăsarea butonului „count words” pentru a obţine un raport de frecvenţă.

Există numeroase aplicaţii asemănătoare, dar „Text Fixer” este favorita mea. Raportul va apărea sub caseta de introducere a textului, însă se pot exclude prepoziţiile şi conjuncţiile debifând căsuţa „Exclude common words from word frequency count”.

Cea de-a doua opţiune implică instalarea unui Office add-in, ceea ce înseamnă o scufundare adâncă în folderul Windows. Add-in-urile se instalează mai dificil ca un program, dar odată ce ai cunoştinţe minime în materie de software nimic nu este complicat.

Frecvenţa cuvintelor folosind add-in-urile dezvoltatorului Gregory Maxey

Odată ce rulează programul Word şi este instalat add-in-ul Maxey, va apărea un tab nou în partea de sus a meniului, mai precis ADD-INS – similar cu imaginea prezentă sub text.

addinwordmenu-100594899-large

Daţi click pe noua filă pentru a ajunge la un meniu cu frecvenţa utilizării cuvintelor. Selectaţi-l deoarece în acest mod se va deschide o fereastră pop-up cu trucurile ce se pot aplica raportului. Pasul următor presupune un click pe butonul OK ca raportul să fie afişat sub forma unui document.

Consider că prima variantă este mult mai simplistă şi nu va seca de puteri nici un utilizator. Acestea fiind spuse, bucuraţi-vă că sunteţi scriitori!

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.