Centrul EPFL pentru Inginerie Spaţială a lansat de curănd primii sateliţi în orbită, însă nu a neglijat deşeurile lăsate în urmă. Următoarea misiune stabilită poartă nume de „Clean Space One” şi are ca obiectiv scoaterea din orbită a sateliţilor. Cercetătorii au evitat poluarea straturilor atmosferice, astfel că au dezvoltat o modalitate care are la bază principiul jocului Pac-Man.
Nu este o operaţiunea minoră deoarece găsirea sateliţilor lansaţi de EDFL măsoară 10×10 centimetri. Prin urmare, cercetătorii lucrează la o cameră cu unghi larg şi la un sistem de procesare care vor fi capabile să depisteze fasciculii de lumină reflectaţi de sateliţi.
Satelitul Clean Space One are integrată o plasă conică pentru a reţine deșeurile, fiind o metodă mult mai maleabilă şi practică va avea un succes rapid. Dacă sistemul dezvoltat nu va fi un triumf şi cuburile se vor desprinde de pe suprafaţa satelitului de curăţare, consecinţele vor fi deosebit de grave.
În urma examinării diferitelor sisteme, echipa a respins o mulţime de opţiuni, inclusiv cea care implică utilizarea braţelor articulate cu gheare. Odată captate deșeurile spaţiale, satelitul Clean Space One va dezintegra şi reorbita materialul în drumul său către Terra. Proiectul dezvoltat de cercetători a depăşit pragul de prototip, echipa sperând că va lansa primele modele operaţionale până în anul 2018.