Este ilegal să mai folosim aplicaţia Uber

0
478

Parlamentarii români au adoptat recent o lege privind transportul de persoane în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin care este interzis transportul contra cost cu un autovehicul dacă acesta nu deţine autorizaţie taxi.

Cu alte cuvinte, nu mai avem voie să mergem „cu ocazie”, în caz că ne trezim prea târziu pentru microbuz sau tren şi vrem să ajungem cât mai repede într-o localitate învecinată. Sau dacă alegem varianta autostopului şi şoferul este interogat pe drum de un poliţist, el trebuie sa spună că ne-a luat benevol şi fără a avea pretenţii financiare în schimb.

Proiectul de lege a fost adoptat de către Camera Deputaţilor în octombrie 2014 cu 298 de voturi pentru şi doar două împotrivă, având ca obiect de reglementare completarea Legii numărul 38/2003 în sensul sancţionării contravenţionale a persoanelor fizice şi juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor art.7 din lege.

Aşadar, numai transportatorii autorizaţi au dreptul să efectueze transportul în regim de taxi sau în regim de închiriere. Este interzis şi transportul public contra cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul ce are masa maximă autorizată de 3, 5 tone şi nu deţine o autorizaţie valabilă.

Mai mult decât atât, folosirea aplicaţiei Uber prin care şoferii pot deveni practic taximetrişti fără licenţă, este de-acum considerată ilegală.

Uber este considerată ca fiind spaima majorităţii taximetriştilor din întreaga lume şi o aplicaţie de smartphone extrem de utilă celor care fac autostopul. Prin intermediul ei orice şofer poate să devină taximetrist, să raspundă online comenzilor iar contravaloarea călătoriei să îi fie automat achitată de pe cardul pasagerului.

Aplicaţia Uber a fost lansată în anul 2009 de antreprenorii americani Garrett Camp si Travis Kalanick. În România aplicaţia a fost lansată în acest an sub denumirea uberX, iar Bucureşti a fost primul oraş din ţara noastră care a putut beneficia de serviciile platformei. Uber funcţionează doar cu iOS sau Android şi cei care apelau la utilizarea sa aveau nevoie şi de crearea unui card de credit.

https://www.youtube.com/watch?v=makYbqd7mGA#t=221

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.