Evrika ! Misterul din spatele semnalelor radio ”extraterestre” a fost dezlegat

0
584

Vreme de mai bine de 17 ani, respectabilii astronomi australieni ai observatorului astronomic denumit ”The Dish” (farfuria) din Parkes, regiunea New South Wales înregistrau niște semnale radio ciudate, nemaiîntâlnite până la acea oră.

Primul care a depistat în anul 1998 aceste semnale radio misterioase a fost Simon Johnston, liderul astrofizicienilor de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization), agenția federală guvernamentală pentru cercetare științifică din Australia.

Aceste misterioase unde radio au fost denumite ”perytons”, cuvânt ce reprezintă un personaj mitologic întruchipând un fel de cerb zburător cu aripi, jumătate cerb, jumătate pasăre.

Inițial s-a crezut că aceste unde radio vin din atmosferă, asociindu-se cu eventualele descărcări electrice din timpul furtunilor, unii adepți ai teoriei conspirației considerând chiar că acestea ar fi de origine extraterestră.

Curiozitatea consta și în faptul că semnalele erau recepționate numai în timpul zilei, niciodată în timpul serii, după terminarea lucrului de către personalul de serviciu.

La începutul acestui an, observatorului astronomic din Parkes i-a fost înlocuit vechiul receptor din 1961 de când a fost construit observatorul, cu unul nou, mult mai performant care imediat ce a monitorizat interferența detectând semnale puternice la 2,4 GHz, a dat verdictul sursei misterioaselor unde radio ”perytons”, acestea purtând semnătura clară a unui cuptor cu microunde.

Incredibil dar adevărat, un banal cuptor cu microunde a reușit să bulverseze timp de 17 ani înregistrările astronomilor din Parkes. Vinovatul se afla la numai 5 kilometri distanță de observator, în incinta bucătăriei în care își încălzeau zilnic mâncarea membrii echipe de astronomi.

Raritatea apariției acestor ”perytons” se explică prin faptul că undele erau recepționate de observator numai când receptorul acestuia era îndreptat către direcția cuptorului cu microunde și doar atunci când cel care-și încălzea mâncarea deschidea ușa cuptorului cu microunde în timpul funcționării.

Hilara situație a fost pretextul astronomilor australieni, pentru a-și exprima inconfortul creat cercetărilor astronomice din ultimii ani de către interferențele casnice care s-au înmulțit de la an la an, odată cu intrarea în noua eră digitală.

Acum 50 de ani, locul amplasării observatorului astronomic era ideal, Parkes fiind în mijlocul pustietății în care liniștea era la putere, situație ce s-a schimbat cu 180 de grade acum după dezvoltarea orașului, în care undele posturilor de radio-TV interferează cu cele Wi-Fi și cu undele ce asigură acoperirea telefoniei mobile.

Speranțele astronomilor australieni se îndreaptă acum către noul observator astronomic din vestul Australiei denumit ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) care va inaugurat anul viitor și pare a fi localizat în ”cel mai liniștit loc de pe Pamânt” conform declarației lui Johnston.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.