Experiment inedit pe gemeni – acum şi in realitate

0
704

Este binecunoscut în fizică aşa-numitul „paradox al gemenilor”, un experiment imaginar prin care un om îşi gaseşte fratele geamăn mai bătrân cu câţiva ani decât el, după ce primul a călătorit prin Cosmos cu o navă spaţială care depăşeşte viteza luminii. Deşi pare incredibil, este demonstrat ştiinţific că acest lucru este realizabil în condiţiile menţionate, fiind în conformitate cu principiile teoriei relativităţii restrânse al lui Albert Einstein.

În 2015 cei de la NASA au pornit în cursa unui experiment inedit şi similar cu cel propus de marele Einstein: un american pe nume Scott Kelly a fost lansat în spaţiu cosmic şi a ajuns deja pe Staţia Spaţială Internaţională unde va rămâne timp de un an, la 400 km de Terra, în timp ce fratele său geamăn numit Mark Kelly va rămâne pe planeta noastră. NASA îşi doreşte astfel să înţeleagă mai bine ce probleme ne pot afecta în spaţiu, ceea ce este vital în vederea viitoarelor misiuni spaţiale pe care astronauţii le vor face, cum ar fi posibila misiune „Mars One”.

Mai precis, misiunea în cauză a pornit la sfârşitul lunii martie a anului curent, prin care Scott Kelly se va alătura unui astronaut rus pe nume Mikhail Kornienko. Misiunea lor va dura un an de zile, ceea ce constituie un record în istoria misiunilor spaţiale pe Staţia Spaţială Internaţională, pentru că ele de obicei durează doar 6 luni.

Cei doi curajoşi astronauţi au ajuns pe ISS (Staţia Spaţială Internaţională) în urma unui zbor care a durat 6 ore la bordul rachetei Soyuz, împreună cu un alt cosmonaut rus numit Gennady Padalka.

Misiunea lor nu va constitui un record absolut în istoria misiunilor spaţiale în general: spre exemplu, cu circa 20 de ani în urmă, cosmonauţi ruşi au petrecut 437 de zile la bordul platformei spaţiale Mir. Valeri Polyakov.

Pentru ca această călătorie să se realizeze cu succes, astronauţilor li s-au efectuat analize medicale amănunţite şi vor fi supuşi la exerciţii fizice cât mai dese, deoarece există pericolul ca oasele lor să devină fragile iar muşchii să se atrofieze, ţinând cont că gravitaţia la bordul lui ISS va fi ca şi inexistentă. Spre exemplu, la sfârşitul misiunilor spaţiale pe care astronauţii le efectuau în urmă cu două decenii, aceştia realizau că nu mai aveau nici măcar puterea să meargă.

Se va observa cum se va comporta sistemul imunitar al lui Scott Kelly în spaţiu, de pildă efectele pe care le va avea radiaţia cosmică asupra ADN-ului, daca acesta va suferi daune mai mari decât cele ale fratelui sau geamăn rămas pe Pământ.

Conform teoriei relativităţii elaborate de Einstein, la întoarcerea lui Scott Kelly pe Terra, el va fi mai tânăr cu câteva milisecunde decât fratele său Mark Kelly, însă nu se ştie cum va fi afectată „vârsta biologică” a primului, ţinând cont de posibilele efecte nocive ale călătoriei spaţiale.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.