Dezvoltarea extraordinară a tehnologiei în acest început de secol a dus ireversibil la creșterea numărului locurilor de muncă sedentare în detrimentul scăderii job-urilor clasice, majoritare în secolul trecut, unde angajații depuneau ceva mai mult efort fizic.
Efectele negative ale sedentarismului sunt arhicunoscute și resimțite de marea parte a populației ce lucrează din poziția ”șezând pe scaun la birou”. Implicit, nevoia de a face mișcare s-a amplificat astfel încât sălile de fitness s-au înmulțit aidoma ciupercilor după ploaie.
Numărul de abonați ai acestor săli de fitness a crescut constant în ultimii ani în toate țările civilizate. Grija pentru aspectul și forma fizică proprie a fiecăruia a atins cote la care acum câteva decenii nu s-ar fi gândit nimeni.
Dezvoltarea tehnologică incredibilă nu numai că a ridicat performanțele aparaturii fitness, la care se lucrează acum cu plăcere, ci a adus și o serie de gadget-uri sau dispozitive wearable ce pot măsura și contoriza o mulțime de caracteristici ale corpului omenesc, în timpul sau după efectuarea unui efort fizic constant.
Deja brățările speciale au ajuns un must-have pentru practicanții de fitness, începând cu Jawbone UP, Nike Fuelband, Fitbit Flex și terminând cu cele de la Misfit, Shine și mai noul Flash care mai nou va fi upgradat astfel încât să poată fi folosit și pe post de telecomandă de la distanță, pentru toate dispozitivele conectate la Internet.
Aflată în competiție directă cu tot mai mulți producători de astfel de dispozitive wearable, compania Google trece la următorul nivel, așa cum ne-a obișnuit, dezvoltând o brățară specială ce o va înlocui pe cea fitness, fiind dedicată exclusiv pacienților ce pot fi monitorizați astfel de la distanță, de către medicii dumnealor.
Recent, liderul cercetătorilor diviziei Google X din domeniul științelor vieții, Andy Conrad a declarat într-un interviu pentru Bloomberg că: ”Intenția noastră este ca acest gadget să devină un dispozitiv medical care poate fi prescris pacienților sau folosit pentru studii clinice”. Această brățară poate măsura ritmul cardiac, pulsul, temperatura și chiar expunerea la lumină intensă sau zgomot puternic.
Toată lumea cunoaște că este mult mai sănătos și mai economic să previi decât să tratezi o boală, așa că noua brățară de la Google poate fi purtată nu numai de pacienții aflați sub tratament dar și de practicanții de fitness care pot ști oricând dacă apar probleme de sănătate.
Divizia Google X a fost creată special pentru proiecte pe termen lung precum mașinile autonome sau dronele care livrează pachete, ea creând recent o lentilă de contact capabilă să citească nivelul zahărului din sânge al diabeticilor.
Compania farmaceutică elvețiană Novartis AG Alcon a licențiat deja această lentilă de contact urmând să o comercializeze din această toamnă. La fel ca și lentila de contact, brățara creată de cei de la Google X strânge și afișează continuu informații.
Conrad susține că Google X va colabora cu cercetători academici și cu farmaciști experimentați pentru testarea preciziei acestei brățări, astfel încât reglementările și autorizările inerente să poată permite comercializarea acesteia în Statele Unite și Europa.
Jacquelyn Miller, purtătorul de cuvânt al Google a precizat că testările brățării vor începe din această vară iar prețul nu poate fi estimat încă deoarece Google se află în căutarea unui partener pentru producția în serie a acestui dispozitiv.