Iată cum motorul de căutare de la Google se poate dovedi mult mai eficient decât de obicei

0
464

Cei mai mulți utilizatori care au testat pentru prima oară și la un mod superficial motorul de căutare de la Google s-au declarat încântați de experiență, dar personal, cred că acest lucru se datorează mai degrabă lipsei unei alternative decât evaluării pur raționale. La căutarea clasică a oricărui termen, majoritatea link-urilor care ni se furnizează conțin viruși și extrem de multe anunțuri irelevante și agasante, care sunt complet de netolerat în cazul în care nu avem ceva programe decente instalate care să le combată. Unde mai punem că e cel puțin hilar ca la căutarea unui termen să ni se ofere rezultate care datează de 6 ani sau mai mult. Dar poate că am eu pretenții exagerate.

Motorul de căutare de la Google mai are însă ceva ași în mânecă, adică opțiuni ce pot îmbunătăți cu mult rezultatele furnizate decât cele în varianta „de la prima vedere”.

De pildă, să presupunem că introducem termenul de „Bebe Cotimanis”, dorindu-ne să obținem informații despre actorul Constantin Cotimanis. Primele rezultate obținute vor fi, cel mai probabil, legate de ultimele evenimente din viața respectivului, ceea ce nu ne satisface, pentru că ne dorim să aflăm date despre cariera sa de actor de acum 20-30 de ani. În acest caz, este necesar să accesăm „Search tools/Instrumente de căutare”, opțiune ce va apărea undeva în dreapta-sus în pagina cu rezultate. Mai departe, opțiunea de care avem nevoie este cea „Any time/Oricând”, urmând să specificăm exact perioada din care dorim informațiile.

Dar ce facem, dacă, de exemplu, vrem să căutăm un film rar cu spiriduși microscopici care scuipă flăcări, produs în Norvegia? Dacă vom căuta după cuvintele „film cu spiriduși microscopici care scuipă flăcări” s-ar putea să nu ne ajute cu mare lucru, mult mai utilă fiind varianta introducerii numelui exact al filmului. Pentru aceasta avem nevoie de funcția „Verbatim”, care se activează astfel: după tastarea numelui dorit și afișarea primelor rezultate, alegem „All results” din „Search tools”, după care optăm pentru Verbatim din lista afișată.

O altă funcție foarte utilă care ne ușurează munca de căutare pe Google este căutarea în funcție de locația în care ne aflăm, ceea ce ne permite să aflăm despre evenimente și locuri de vizitat în orașul/cartierul nostru.

Motorul de căutare de la Google se poate dovedi foarte eficient doar dacă investim ceva timp și răbdare, fără să ne mulțumim cu primele rezultate găsite.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.