Kilauea, cel mai activ vulcan din Hawaii, surprins în imagini spectaculoase (VIDEO)

0
643

Fotograful Lance Page, un cetăţean originar din Hawaii, a reuşit să surprindă într-o filmare puterea vulcanului Kilauea, în timp ce acesta scotea lavă topită la suprafaţă la aproximativ 50 de metri altitudine.

Imagini ale naturii dezlănţuite, sau, pentru excentrici şi religioşi, imagini ale unui adevărat infern dezlănţuit au fost surprinse când vulcanul despre care se crede că s-a format în urmă cu cel puţin 300000 de ani, s-a trezit din nou. Lava şi pietrele vulcanice aruncate de acest monstru al naturii sunt în cantităţi record.

Fotograful norocos declara că imaginile capturate i-au schimbat viaţa, pentru că nu a mai găsit până acum nicăieri în lume un loc în natură care să ceară practic atât de mult respect şi conştientizare a mediului în care trăim.

O parte din locuitorii arhipelagului Hawaii consideră cu certitudine că activitatea vulcanului reprezintă defapt manifestarea zeiţei focului, cunoscută sub numele de Pele.

Kilauea este cel mai activ dintre cei 5 vulcani activi din Hawaii dar totodată este şi cel mai tânăr din această regiune care aparţine Statelor Unite ale Americii şi cu siguranţă că este unul dintre cei mai activi vulcani de pe planetă în acest moment. Existenţa sa reprezintă un loc de atracţie turistică pentru cei din afara arhipelagului, dar erupţiile sale ameninţă zeci de locuinţe din localitatea Pahoa unde locuiesc 945 de oameni, pentru că lava rezultată se deplasează cu viteza de 10-15 metri pe oră.

Deşi Kilauea erupe din 1983 şi lava sa care are temperatura de peste 1000 de grade Celsius, a mai înghiţit câteva localităţi de atunci, precum oraşul Kalapana la începutul anilor ’90, localnicii din Hawaii speră ca lava să se ducă în final în ocean, acesta reprezentând cel mai benefic scenariu pentru oamenii din acea zonă când vine vorba de erupţia vulcanului. Prima erupţie mediatizată al lui Kilauea a avut loc în anul 1823, urmând apoi multe alte erupţii.

Vulcanul Kilauea are înălţimea de 1247 de metri  şi este situat în Insula Mare a arhipelagului Hawaii.

 

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.