Mai sunt doar 3 zile până la #CES2016! Iată care sunt cele mai aşteptate inovaţii!

0
448

Cu toate că nici bine n-am apucat să ne dezmeticim din mahmureala provocată de petrecerea dintre ani, suntem deja prinși în vâltoarea celui mai important târg tehnologic și se pare că anul 2016 va fi impresionant atât pentru producători cât și pentru consumatori.

Chiar dacă în ultimii ani, CES părea că pierde din interesul publicului larg, rămâne o modalitate folositoare de a anticipa tendințele din tehnologia de consum pentru întregul an. Multe dintre produsele prezentate la CES nu ajung pe piață și rămân doar la stadiul de concepte, însă ideile din spatele acestor proiecte, cum ar fi realitatea virtuală, televiziunea de înaltă rezoluție și vehiculele autonome, sunt îmbunătățite tocmai datorită prezentării lor aici.
Din categoria participanților ce revin cu același entuziasm în fiecare an amintim: producători de televizoare, autoturisme, dealeri de dispozitive wearable și chiar companii RV. Dar cea mai bună parte a târgului o constituie chiar lucrurile pe care nu ne așteptăm să le vedem și asta indiferent dacă vorbim despre un dezastru pe scenă în timpul vreunei conferințe de presă sau despre vreo altă formă radicală de divertisment alimentată de tehnologie.

CES 2016  își va deschide porțile oficial miercurea viitoare, în Las Vegas dar până atunci haideți să vedem ce fel de curiozități ni s-au pregătit.

Autoturismele în prim-plan

Etos_Exterior_High_004.0

A devenit deja o tradiție anuală ca CES să fie denumită în glumă „ showroom auto”, însă vă asigurăm că în acest acest an comparația va fi de departe o glumă: marii producători în domeniul auto vor face anunțuri inaugurale și multe companii mai mici se vor strecura și ele în cadru. Ne așteptăm ca General Motors să uimească dealerii auto cu prezentarea versiunii sale de producție pentru Chevy Bolt, automobil care va deveni cel mai probabil, primul autovehicul electric fiabil atât ca preț cât și ca autonomie (200 mile +). Un alt concept electric vine de la Volkswagen și ar putea fi un nou Microbus, unul dintre cele mai reprezentative modele ale companiei, de altfel. Notabilă mai este și prezența celor de la Ford, despre care se zvonește că ar fi încheiat un parteneriat cu Google în scopul dezvoltării de autovehicule autonome. Și asta nu e tot. BMV lucrează de zor la un nou sistem de control pentru următoarea generație de interfețe in-car, sistem denumit AirTouch și care ar putea debuta la bordul unul concept i8 Spyder (vorbind de i8-uri, ne așteptăm să vedem la CES un Rinspeed cu un i8 modificat la extrem și cu o dronă încorporată). Și cum de la CES nu puteau lipsi nici reprezentanții AUDI, sperăm să ne aducă zâmbetul pe buze ca în fiecare an.
De menționat că tocmai săptămâna următoare are loc unul dintre cele mai mari showroom-uri auto din acest an, NAIAS.

Televizoare, ca de obicei

smart-tv

Televizoarele par să domine întotdeauna târgul tehnologic, dar nu vă așteptați la multe idei inovatoare în acest an. Vor fi o mulțime de TV-uri 4K (și probabil și câteva modele 8K). În schimb, față de anul trecut, mult mai multe modele vor oferi HDR, Dolby Vision și alte efecte vizuale excentrice în scopul îmbunătățirii experienței dincolo de rezoluție. Samsung face ca televizoarele sale să devină centrul de comandă al caselor inteligente (Iot) și e de anticipat ca și alte companii să meargă pe aceeași idee. Nu ne rămâne decât să ne întrebăm ce fel de prezență vor avea cei de la Android și Roku și dacă vor mai fi și alte companii în afară de LG care vor miza pe OLED.

Gadgeturile pentru case inteligente vor fi peste tot

wink-relay.0

CES reprezintă singurul moment al anului când pare mai ușor de crezut în visul realizării unei case inteligente și din fericire, ultimii ani au adus acest concept și mai aproape de realitate. Apple și Google s-au apucat să facă serios curățenie în acest domeniu dezastruos și să faciliteze „comunicarea” obiectelor casnice. Ne așteptăm așadar să vedem conectivitatea strecurându-se în diverse spații ale locuinței iar pentru produsele deja existente o mai bună „comunicare”. Deși visul nu este pregătit să devină încă realitate, unul dintre lucrurile pe care n-ar trebui să-l trecem cu vederea este modul în care Samsung, Intel și susținătorii lor majori fac progrese: Oare vor putea găsi soluția pentru ca aceste obiecte să poată fi conectate între ele? Ne-ar putea asigura că în 10 ani aparatele de uz casnic și nu numai vor vorbi aceeași limbă? Să nu credeți că mult așteptatul IoT va apărea peste noapte, așteptați-vă să vedeți doar primele piese tangibile ale infrastructurii sale.

Universul dispozitivelor wearable

20130107-625A1121VERGE

Fără să luăm în considerare CES, anul 2015 a fost un an destul de important pentru dispozitivele wearable – ceasul celor de la Apple, Fitbit a ieșit la lumină și pe piață, producătorii de haine au început să integreze tot mai multă tehnologie în produse, și căștile VR au devenit realitate. Dar multe dintre aceste produse suferă încă de constrângeri tehnologice și practice și e puțin probabil ca târgul din acest an să definească caracterul pieții în domeniu.
Ne așteptăm așadar la o invazie de brățări inteligente, smartwatch-uri și trackere de ultimă generație cu design îmbunătățit din partea brandurilor cu greutate. Senzorii vor fi incorporați în mai toate articolele, de la echipamente sportive până la adidași și rochii și de ce nu chiar sutiene.

„Hearable” va fi tonul acestui an, ceea ce practic înseamnă că producătorii de căști au realizat că pot integra senzori în lucrurile pe care le purtăm tot timpul, crescandu-și în acest mod activele companiilor. Partea cea mai bună ar fi comoditatea: tehnologia portabilă devine tot mai accesibilă. Dar la fel ca și anul trecut, probabil vom aștepta până în primăvară sau chiar mai mult timp până să vedem dacă inovațiile în acest domeniu vor îmbrăca o formă concretă.

Căștile ar putea suferi prima mare modificare din ultimii ani

philips41_2040.0

Valul competitiv în ceea ce privește streaming-ul audio s-a făcut resimțit în ultima vreme dar partea de hardware care ne ajută să ne încântam auzul cu diversele genuri muzicale a rămas neschimbată. După preluarea Beats, Apple s-a concentrat până în prezent pe dezvoltarea unui serviciu de muzică atotcuprinzător și nicidecum pe concepția unui nou set de căști. Companii precum Audio-Technica, Sennheiser și V-Moda s-au ocupat de această sferă și continuă să-și îmbunătățească produsele, extinzând opțiunile wireless. Lightning connector al celor de la Apple, mult peste modernele iPods, iPhones și iPads ar putea fi un catalizator pentru o schimbare dramatică în acest sens. Deja există căștile Lightning și Audeze de la Philips al căror avantaj constă în trimiterea unui semnal digital către un amplificator și un convertor integrate în ele. Acest lucru permite ajustarea fină și procesarea sunetului independent, pentru fiecare pereche de căști în parte. Nu toată lumea va avea nevoie de așa ceva, dar un nou val de căști Lightning-connected deschide posibilitatea unei mai bune experiențe audio portabile – una care să nu depindă de modele personalizate sau periferice suplimentare.

Gadgeturi pentru locomoție

Thumb-7.0

În anul care a trecut gadgeturile electrice destinate locomoției au făcut un mare pas înainte. Multe mici companii producătoare de skateboard-uri, scootere și biciclete electrice și-au făcut apariția și au înregistrat progrese solide, cum ar fi prelungirea duratei de viață a bateriilor destinate produselor din gamă. Același trend va continua și anul acesta la CES, unde se va pune un mare accent pe electrificare. Aproape toate mijloacele de locomoție cu roți vor avea câte un motor electric atașat. Dintre companiile mari menționăm că Segway, care în prezent este deținută de către Ninebot (susținută de Xiaomi) are un mare eveniment de lansare planificat pentru data de 6 ianuarie. Dintre micile companii participante amintim Arcimoto, care va prezenta un vehicul electric cu trei roți și Inboard cu al său skateboard cu motoare electrice integrate în roți. O schimbare în cadrul ediției din acest an o constituie interzicerea utilizării hoverboards-urilor, așa că le vom vedea doar ca și exponate și nu ca mijloc de locomoție al căror zbârnâit să pună stăpânire pe centrul în care va avea loc convenția. Vor arăta oare gadgeturile diferit față de cele de anul trecut? Sau vor fi aceleași tipuri de dispozitive ușor îmbunătățite? Vom vedea zilele următoarea.

Realitatea virtuală își așteaptă momentul de glorie

ROSS-9684.0

Prima jumătate a anului 2016 se preconizează a fi una de maximă importanță pentru realitatea virtuală, dar acest lucru nu va fi resimțit la CES. Știm deja cu aproximație la ce echipamente de hardware ar trebui să ne așteptăm de la producătorii din domeniu: Sony, Oculus și HTC, ale căror produse se presupune că vor fi gata de transport în lunile următoare. Focus este din ce în mai aproape de trecerea spre jocuri și filme RV, care vor apărea cel mai probabil la Festivalul de film Sundance sau Conferința Dezvoltatorilor de Jocuri.
Acestea fiind spuse, mai avem loc pentru surprize. Realitatea augmentată este o prezență constantă la CES, dar ar putea avea un profil mult mai bine conturat, mai ales după un an de HoloLens și Magic Leap. Oculus nu a anunțat încă o dată de lansare pentru headset-ul Rift și nici nu a prezentat o altă versiune pentru controlerele Touch, în afară de prototip, asftel că am putea avea ocazia să le vedem în cadrul ediției din acest an.
Având în vedere impulsul de care se bucură realitatea virtuală în prezent devine plauzibil ca și alte companii să se implice în astfel de proiecte, în special producătorii de piese și accesorii pentru PC. Chiar dacă momentan nu ne dezvăluie nimic nou, „pregătit pentru realitatea virtuală” va fi o etichetă bună de afișat și un plus în vânzări pentru orice producător de dispozitive pentru jocuri.

Telefoane, camere video, laptop-uri, tablete, și drone

dRONES

Vom avea parte din plin de ele chiar dacă CES nu este o convenție destinată acestor categorii de electronice de consum. Cert e că vor fi prezente într-o formă sau alta.
În afară de Apple, marii producători de smartphone-uri își vor păstra anunțurile și inaugurările pentru mai târziu. În schimb vom avea noutăți de la Alcatel Onetouch, ZTE și Huawei. Același lucru este valabil și pentru producătorii de camere video. Microsoft nu mai are o prezență oficială la CES dar partenerii săi vor fi acolo, cu noi update-uri pentru laptop-uri, tablete, monitoare și multe altele. Și nu va trebui să căutați prea mult nici dronele care vor zumzăi prin clădire. Qualcomm va debuta în acesta ediție cu prezentarea evoluției sale în dezvoltarea tehnologiei aplicabile dronelor autonome.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.