Moartea galaxiilor, analizată de astronomi

0
444

Se spune că totul are un sfârşit în Univers, sau dacă e să privim dintr-un punct de vedere optimist şi ştiinţific ajungem la vechea zicală cum că nimic nu se pierde, ci totul este într-o permanentă transformare.
Nici măcar o stea hipergigantică ce alimentează cu energie planete întregi nu trăieşte pentru totdeauna, ci se va transforma, de regulă după câteva miliarde de ani de activitate, într-o gaură neagră sau într-o supernovă.

Când vorbim însă de un amalgam de stele, adică de o galaxie, lucrurile stau niţel diferit. Într-o accepţiune astronomică, o galaxie este considerată moartă atunci când nu mai deţine resursele necesare pentru a crea stele, adică în principal hidrogen şi heliu.

Timp de decenii astronomii s-au întrebat ce anume cauzează moartea a numeroase galaxii, dar e posibil ca marele mister să fi fost în sfârşit elucidat: cercetători de la Universitatea din Cambridge şi de la Royal Observatory din Edinburgh, conduşi de Yingjie Peng, au ajuns la concluzia că galaxiile „se strangulează”, după ce au analizat 26000 de astfel de corpuri cereşti. S-au folosit date de la Sloan Digital Sky Survey şi s-a observat că în timp ce unele dintre galaxii conţineau gaze şi metale în proporţii aproximativ egale, galaxiile moarte conţineau metale în cantităţi mult mai ridicate decât gaze precum hidrogen şi heliu.

În urma acestor constatări, s-a presupus de către astronomii implicaţi în studiu că dezechilibrul menţionat apare din cauza faptului că unele dintre galaxii se sufocă drept urmare a lipsei de gaz, iar din ultimele risipe de hidrogen şi heliu reuşesc să dea naştere unor ultime stele. Procesul prin care o galaxie moare din cauza unei „strangulări” se desfăşoară pe parcursul a circa 4 miliarde de ani.

Liderul echipei de cercetători, Yingjie Peng, a declarat că următorul pas pentru el e să afle exact ce anume cauzează „strangularea” galaxiilor, pentru ca deşi se cunoaşte cauza morţii, nu se cunoaşte şi „asasinul”, deşi există destui suspecţi.

S-au descoperit până în prezent aproximativ 200 de miliarde de galaxii în Universul observabil.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.