Nava rusă Progress 59 este în mare pericol

0
471

Rusia îşi continuă planul ambiţios de expansiune, dincolo de situaţia mai mult decât tensionată din Ucraina. Preşedintele Vladimir Putin anunţa în urmă cu puţin timp planurile statului său de a-şi extinde influenţa şi în spaţiul cosmic, iar in vederea acestui lucru se plănuieşte crearea unei staţii spaţiale proprii.

Până atunci, însă, ruşii au înţeles că trebuie să colaboreze cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), iar în vederea acestui lucru au trimis în spaţiu din anul 2007 nava numită Progress 59, care are rolul de a furniza mâncare, oxigen şi echipament medical astronauţilor de pe ISS. Ea trebuie să se conecteze cu ISS şi pentru a o aproviziona cu combustibil.

Cei de la Agenţia Federală Spaţială Rusă (Roscosmos) au anunţat că Progress 59 a ajuns pe orbita Pământului marţi, dar că au apărut mari probleme în urma separării navei ruse de altă navă care asigura propulsia întregii construcţii. Nu numai că nu se mai poate spune dacă nava şi-a mai putut îndeplini misiunea de a furniza ISS cu aprovizionări, dar s-a pierdut complet comunicarea cu Progress 59.

În cele din urmă, un clip video a relevat faptul că nava se învârte incontrolabil şi derizoriu:

În prezent este imposibilă andocarea lui Progress 59 cu Staţia Spaţială Internaţională, iar marţi a avut loc o încercare eşuată a Agenţiei Federale Spaţiale Ruse de a relua comunicarea cu nava lor.

Fără a se corecta această învârtire haotică, Progress 59 nu îşi va putea folosi panourile solare, îşi va termina combustibilul şi va reintra în atmosfera planetei noastre până când se va dezintegra.

Cei de la Roscosmos au la dispoziţie doar câteva zile pentru a rezolva această situaţie, deşi anumite surse oficiale susţin că nu mai există vreo cale de rezolvare.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.