Norvegienii din Oslo vor o ”autostradă” pentru albine

0
726

Conform vechilor legende ale majorității culturilor europene, albinele au fost alături de arici primele creații ale lui Dumnezeu, înaintea omului și a celorlalte viețuitoare.

Dacă rolul ariciului e mai mult simbolic, acesta fiind perceput ca ”sfătuitorul lui Dumnezeu”, albinele sunt considerate, pe bună dreptate, susținătoarele vieții pe Pământ, datorită calității de polenizatoare principale dintre toate insectele ce zboară din floare în floare.

De la apariția agriculturii intensive bazate pe folosirea substanțelor chimice în scopul obținerii unor recolte cât mai mari dar și de la creșterea consistentă a poluării la nivel global, albina a avut de suferit enorm.

Atât substanțele folosite la erbicidare cât și fungicidele și insecticidele utilizate pentru combaterea bolilor cauzate de ciuperci sau a insectelor dăunătoare (ce atacă plantele cultivate) au otrăvit în masă populația de albine din țări precum Statele Unite, China dar și țări din Europa.

2

Numărul albinelor pe plan mondial a scăzut dramatic, punând în pericol recoltele tuturor produselor vegetale. Dispariția florei spontane în multe țări ale lumii, ca urmare a erbicidării intensive a fost esențială pentru dispariția totală a albinelor din acele locuri.

Inconștiența arătată în trecut de autoritățile unor state ce nu au anticipat pericolul reprezentat de dispariția albinelor, se încearcă să fie echilibrată acum de oficialii ecologiști din alte state, de oameni care țin la mediul înconjurător, la viitorul naturii pe  o planetă tot mai poluată.

In această idee, locuitorii capitalei norvegiene Oslo sunt încurajați de autoritățile locale să planteze flori și să construiască ”hoteluri pentru albine”, astfel încât să poată fi realizată o ”autostradă a albinelor” aeriană, prin care acestea pot pătrunde în interiorul orașului în condiții de deplină siguranță.

Organizatorii acestui proiect sunt dornici să creeze trasee prin oraș ce oferă hrană și adăpost micuțelor albine. Astfel, iubitorii albinelor sunt sfătuiți să folosească spațiile din aer liber, respectiv parcurile sau grădinile școlilor pentru a crea habitate prietenoase pentru albine.

5

Toate rezultatelor acțiunilor iubitorilor de albine se pot posta ulterior pe un site special, în postare precizîndu-se locația fiecărui proiect, cu scopul realizării unei hărți a tuturor proiectelor locale ce contribuie la crearea unui mediu urban cât mai atractiv pentru albine.

Norvegienii demonstrează încă o dată că sunt o națiune inteligentă care pune mai mult preț pe viitorul mediului înconjurător, decât pe profituri mari și rapide dar care sunt făcute prin distrugerea albinelor sau a altor elemente esențiale din natură.

DigiPedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.